Siirry sisältöön
6.3.2016 Artikkeli

Langatonta latausta

Ei takkuisia ja pölyisiä johtokasoja, ei pistorasioita. Ei tarvitse pakata mukaan latureita tai johtoja, jotta matkapuhelin tai tabletti saisi lisää virtaa. Kuulostaako hyvältä?

Langattoman lataustekniikan ansiosta kannettavia laitteita voi ladata missä ja milloin tahansa, ilman erilaisia lataustarvikkeita ja johtovyyhtejä. Tämä on selvä etu, sillä muun muassa kulutuselektroniikkalaitteiden tarvitsema teho kasvaa nopeammin kuin niiden kyky varastoida energiaa. Laitteita on ladattava usein.

Langaton voimansiirto tarkoittaa energian siirtoa lyhyitä matkoja ilmassa sähkömagneettisen kentän avulla.

Langaton voimansiirto on pian todellisuutta kodeissa. Myös esimerkiksi sähköbusseja voidaan lähitulevaisuudessa ladata pysäkeillä, liikennevaloissa tai erityisillä kaistoilla kesken ajomatkan ja henkilöautoja parkkipaikalla. Ensin on kuitenkin luotava standardit.

Lataustekniikoiden yhteensopivuus ja turvallisuus vaativat standardien yhteensovittamista. Turvallisuusstandardit edellyttävät, että sähkö-, palo- ja mekaaniseen turvallisuuteen liittyvien vaatimusten lisäksi huomioidaan sähkömagneettisten kenttien vaikutus ihmiskehoon.

Euroopan komissio edellyttää, että Eurooppaan saadaan langatonta sähköajoneuvon latausta koskevat EN-standardit vuoden 2019 loppuun mennessä.

Julkaistu Presiis-lehden numerossa 1/2016.