Siirry sisältöön
14.10.2020 Uutinen

Maailman standardien päivän teemana planeettamme suojelu

Vuosittain 14. lokakuuta vietettävä maailman standardien päivä korostaa tänä vuonna kansainvälisten standardien roolia ympäristönsuojelutyössä. Kilpailulla valittu päivän teemajuliste näyttää luonnon ja modernin elämäntavan sopusoinnussa.

Maailman standardien päivän järjestävät kansainväliset standardointijärjestöt ISO, IEC ja ITU. Päivän viestissään järjestöt painottavat, että maailmamme kestävyys on äärirajoilla. Teollinen kehitys ja ihmiskunnan välinpitämättömyys koettelevat ilmastoamme ja maapallon kaikkia elämänmuotoja. Kehityskulun muuttamiseen tarvitaan poliittista tahtoa, käytännön toimia ja oikeanlaisia työkaluja, joista kansainväliset standardit ovat erinomainen esimerkki.

Standardit näkyvät kaikkialla modernissa arjessa, ja niiden avulla edistetään ratkaisuja, jotka auttavat säästämään ympäristöä. Standardit tarjoavat ratkaisuja esimerkiksi energianhallintaan sekä veden- ja ilmanlaadun varmistamiseen. Standardeihin on koottu käytännössä kokeiltuja toimivia ratkaisuja teknisiin haasteisiin ja niillä voidaan jakaa asiantuntijuutta ja tietotaitoa ympäri maailman.

Tämän kaiken havainnollistamisesta on kyse päivään liittyvässä julistekilpailussa, jonka voittajaksi valittiin yli 400 osallistujan joukosta intialainen Jyoti Bish. Hänen työssään nähdään monimuotoinen luonto ja moderni elämäntapa harmoniassa. Julistetta käytetään standardien päivän teemajulisteena maailmanlaajuisesti.

Lue lisää kilpailusta ja voittajan haastattelu ISOn sivuilta

Päivän sisältöä voit seurata sosiaalisessa tunnisteella #WorldStandardsDay2020. Päivän aikana kuullaan muun muassa asiantuntijoiden puheenvuoroja siitä, miksi he ovat mukana standardointityössä.

Maailman standardien päivää on vietetty 14. lokakuuta vuodesta 1970. Päivämäärä muistuttaa kansainvälisen standardointijärjestön ISOn perustamisesta. 14.10.1946 aloitettiin Lontoossa kokous, joka johti järjestön syntyyn. ISO aloitti toimintansa 23. helmikuuta 1947.