Siirry sisältöön

Tekstiiliala

Standardeja laaditaan kuiduille, kankaille, nahalle ja niistä valmistettaville tuotteille. Standardit parantavat tuotteiden laatua ja turvallisuutta tekstiilituotantoketjussa ja helpottavat alan kansainvälistä kauppaa.

Standardeilla tekstiilialan tuotteiden ja toiminnan laatu kohdilleen

Standardien noudattaminen lisää sekä liiketoimintakumppaneiden että kuluttajien luottamusta yritykseen. Iso osa tekstiilialan standardeista käsittelee vaatimuksia ja testejä, jotka auttavat noudattamaan alan sääntelyä ja joiden avulla valmistusprosesseja ja tuotteita voidaan arvioida puolueettomasti.

Standardit esittävät vaatimuksia esimerkiksi

  • laadulle
  • ympäristönhallinnalle
  • paloturvallisuudelle
  • kuluttajan suojaamiselle
  • mittaamiselle
  • mittausvälineiden kalibroinnille
  • uusien tuotteiden toimivuudelle.

Tekstiilialan standardit käsittelevät monenlaisia tuotteita, ja joillekin niistä voi olla erityisvaatimuksia. Kuitujen ja kankaiden lisäksi standardoidaan muun muassa jalkineita, turvajalkineita, suojavaatteita, terveydenhuollon tekstiilejä, lastenvaatteita ja lasten nukkumaympäristön turvallisuutta sekä uusimpana älytekstiilejä.

Standardinmukaisesta testauksesta hyötyä myös kuluttajille

Kuluttajat näkevät tekstiilituotteen laadun esimerkiksi siitä, miten hyvin tuotteet kestävät pesua. Värin säilymiseen ja esimerkiksi tuotteen kutistumiseen ja mekaanisen hankauksen kestävyyteen vaikuttavat pesuaineiden koostumus, veden lämpötila, pesutiheys ja monet muut seikat. Näiden kaikkien osatekijöiden vaikutus otetaan huomioon standardinmukaisessa testauksessa.

Myös tekstiilien pesumerkinnät eli hoito-ohjesymbolit ovat peräisin kansainvälisestä standardista.

Tekstiilialan standardoinnissa huomio nanomateriaaleihin ja mikromuoveihin

Uusimpia tekstiilialan standardoinnissa keskustelua herättäneitä aiheita ovat muun muassa nanomateriaalit, joita käytetään tekstiileissä, kun niitä käsitellään esimerkiksi likaa tai vettä hylkiviksi.

Myös tekstiilien mikromuoviongelmaa pohditaan standardoinnin kentällä. Tekokuitutekstiileistä irtoaa käytössä ympäristöön mikromuoveja. Niitä irtoaa myös pesussa, josta ne kulkeutuvat jätevesien mukana vesistöihin. Mikromuovit ovat ennen kaikkea ympäristöongelma. Niiden terveyshaitoista ihmiselle ei vielä tiedetä tarpeeksi.