Siirry sisältöön
7.11.2018 Artikkeli

Rakkaudesta rautaan ja rakennuksiin

Yhdysvaltojen entinen Suomen-suurlähettiläs Bruce Oreck näki kiinteistöissä erityisen tuottavan bisneksen. Haastava ala varasti jykevän verojuristin sydämen.

Kiinteistökehitys vei mukanaan

Lähdin kiinteistöalalle 1980-luvulla Ronald Reaganin presidenttikaudella. Verolakeja muutettiin silloin niin, että kiinteistöistä tuli naurettavan hyviä investointikohteita. Lähdin mukaan kiinteistöbisnekseen, koska se oli taloudellisesti tuottavaa. Samalla kuitenkin rakastuin alaan ja erityisesti vanhojen talojen uudistamiseen.

Ohjeita historiallisten rakennusten energiatehokkuuden parantamiseen siten, että niiden kulttuurihistoriallinen merkitys säilyy, löytyy standardista SFS-EN 16883.

Rakennusprojekti kuin arvoitus

Pasilan Konepaja-alueen kehittäminen on erittäin vaativa projekti, täynnä paitsi mahdollisuuksia, myös haasteita. Amerikkalaisena pidän kuitenkin jokaista haastetta arvoituksena, jonka voin ratkaista.

SFS-EN 15221-6 -standardissa määritellään suunnitteilla olevien ja jo rakennettujen kiinteistöjen lattiapinta- alojen ja piha-alueiden mittaustavat.

Intohimoinen liikkuja

Kun minulla on hyvä vaihde päällä, treenaan viisi kertaa viikossa. Tykkään painonnostosta. Se on vähän outo laji, mutta pidän siitä. Ollessani suurlähettiläs haastoin Alexander Stubbin benjihyppyyn. Hän kysyi, että olenko hullu. Onneksi Stubb vastasi ei – ja pelasti samalla minut. En todellakaan halunnut hypätä!

SFS-EN ISO 20957-1 -standardissa esitetään yleiset turvallisuusvaatimukset ja testimenetelmät valvotuissa olosuhteissa käytettäville kuntolaitteille.

Julkaistu Presiis-lehden numerossa 2/2018.

Teksti: Heini Nieminen