Siirry sisältöön
23.4.2019 Artikkeli

Riittävästi auringonsäteitä

Suomalaiset epäilevät usein, riittääkö auringonvalon määrä energiantuotantoon täällä. Aurinkoenergia on kuitenkin meilläkin sähköntuotannossa varteenotettava vaihtoehto.

Pohjoisilla leveysasteilla aurinkoenergian kannattavuus on hyvä. Kesällä aurinko paistaa pitkään. Kylmyys ei myöskään haittaa, sillä kylmät aurinkopaneelit tuottavat sähköä lämpimiä paneeleja tehokkaammin.

Aurinkoenergia on ilmastonmuutoksen torjunnassa tehokas ase niin kuluttajille kuin yrityksillekin, sillä se on ehtymätön ja edullinen energianlähde. Paneelit eivät tuota melua tai haitallisia päästöjä. Aurinkopaneelit eivät juurikaan vaadi huoltoa.

Standardi SFS-EN 61724-1 määrittelee aurinkosähköjärjestelmän suorituskyvyn tarkastuksessa tarvittavat käsitteet, mitattavat ja laskettavat parametrit sekä tietojenkäsittelyn aurinkosähkölaitosten omistajille ja laitostoimittajille.

Aurinkosähköpaneeleiden turvallisuusvaatimukset ja testimenetelmät määritellään standardeissa SFS-EN IEC 61730-1 ja SFS-EN IEC 61730-2. Standardien tuntemus on tarpeellinen aurinkosähköpaneeleiden valmistajille, maahantuojille ja testauslaitoksille.

Julkaistu Presiis-lehden numerossa 1/2019.

Teksti: Marjo Kanerva