Siirry sisältöön
12.4.2024 SFS:n standardointityö

Ajankohtaista työterveys- ja työturvallisuusjohtamisen standardoinnissa

Työterveys- ja työturvallisuustoiminnan johtamista koskevan standardoinnin tavoitteena on tarjota työkaluja työpaikkojen riskien hallintaan, terveellisempien ja turvallisempien työolosuhteiden luomiseen sekä työntekijöiden terveyden ja turvallisuuden parantamiseen. Kansainvälinen työ lähti liikkeelle kymmenisen vuotta sitten, ja nyt standardeja on käytettävissä puoli tusinaa. Standardin ISO 45001 päivitys on alkamassa tänä vuonna.

ISO 45001 on tunnettu malli TTT-järjestelmälle

Työterveys- ja työturvallisuusjohtamisen standardoinnin merkkipaalu oli standardin ISO 45001 julkaisu vuonna 2018. ISO 45001 esittää kansainvälisesti tunnustetun mallin ja vaatimukset työterveys- ja työturvallisuusjärjestelmälle (TTT-järjestelmälle). ISO 45001 on saanut hyvän vastaanoton maailmanlaajuisesti. Suomessa oli vuoden 2022 lopussa myönnetty 698 kappaletta ISO 45001 -sertifikaatteja, ja ne kattoivat 4484 toimipaikkaa. Standardia voi käyttää myös ilman ulkopuolista varmennusta oman toiminnan tarkistuslistana.

ISO 45001 on laadittu yhteensopivaksi muiden ISOn hallintajärjestelmästandardien, kuten ISO 9001:n ja ISO 14001:n, kanssa. Standardi vahvistettiin eurooppalaiseksi standardiksi vuonna 2023 identtisellä sisällöllä.

ISO 45001 -standardin päivitys alkaa tänä vuonna. Ajanmukaistamisessa huomioidaan standardin käytöstä saadut kokemukset, kuten suositus lisätä fokusta terveyden ja hyvinvoinnin parantamismahdollisuuksiin, ei vain haittojen ehkäisyyn. Muita tarkasteltavia asioita ovat termit ja määritelmät (esimerkiksi työpaikan määritelmä etätyön yleistyttyä), monimuotoisuuden eli diversiteetin huomioon ottaminen ja pienten yritysten näkökulma esimerkiksi dokumentaatiovaatimuksissa.

Ohjestandardi TTT-järjestelmän tueksi nyt suomeksi

ISO 45001 -standardin vaatimusten toteuttamiseen on kaivattu ohjeita ja esimerkkejä. Viime vuonna julkaistiin kansainvälinen ohjestandardi tukemaan TTT-järjestelmän käyttöönottoa ja kehittämistä. Nyt se on saatavilla suomeksi. Ohjestandardiin SFS-ISO 45002 on koottu monia käytännön esimerkkejä, miten erityyppiset organisaatiot ovat täyttäneet standardissa ISO 45001 esitetyt vaatimukset.

Huomio työn psyykkiseen kuormitukseen

Työelämän muuttuessa yhä useammassa työssä on psykososiaalisesti kuormittavia tekijöitä. Psykososiaalinen kuormitus voi liittyä muun muassa työn sisältöön, työjärjestelyihin, johtamiseen tai työyhteisön toimintaan. SFS-ISO 45003 antaa ohjeita psyykkisen terveyden ja turvallisuuden sekä työhyvinvoinnin edistämiseen työpaikoilla.

Työkaluja onnistumisten mittaamiseen

Tavoitteellisuus on keskeistä TTT-järjestelmän ylläpidossa. Selkeillä mittareilla kehitystä ja onnistumisia voidaan seurata järjestelmällisesti. Tuore julkaisu SFS-ISO 45004 antaa ohjeita indikaattorien asettamiseen ja TTT-toiminnan tason seuraamiseen, mittaamiseen, analysoimiseen ja arviointiin. Standardi on saatavilla englanninkielisenä.

ISO-työhön osallistuminen Suomessa

TTT-johtamisen standardien valmistelua voi seurata ja siihen osallistua SFS:n kautta. Jos kiinnostusta on, SFS voi perustaa aihealueelle standardointiryhmän.

Kysy lisää

Sari Sahlberg

Asiantuntija
Soita: +358 50 361 6249
Viesti: sari.sahlberg@sfs.fi

Lisää aiheesta

ISO 45001 Työterveys- ja työturvallisuusjohtaminen

Case Sitema Oy: Laatua ja luottamusta standardeista