Elintarviketurvallisuuden hallintajärjestelmien standardit päivityksen alla
Elintarvikeketjun eri vaiheiden riskienhallintaa koskeva standardisarja on tulossa lausuntokierrokselle, ja pian alkaa Elintarviketurvallisuuden hallintajärjestelmästandardin SFS-EN ISO 22000 päivitys. Voit vaikuttaa standardien sisältöön liittymällä standardointiryhmään.
Elintarviketurvallisuuden hallintajärjestelmästandardi SFS-EN ISO 22000 on maailmanlaajuisesti käytetty työkalu oman toiminnan kehittämiseen ja riskien hallintaan. Sitä tukee tukiohjelmien standardisarja ISO/TS 22002, jonka osat käsittelevät elintarvikeketjun eri vaiheiden riskien hallintaa. Tukiohjelmien standardisarjan osia päivitetään ja ne ovat lausuntokierroksella 3.6.2024 saakka (ks. alla). Sarjan rakenne uudistuu, kun uuteen osaan kootaan kaikkien tukiohjelmien yhteiset vaatimukset. Uuteen osaan tulee myös uusia vaatimuksia elintarviketuotteen suojaamiselle (food defense) ja elintarvikepetoksille (food fraud). Lisäksi sarjaan tulee uusi osa vähittäiskaupan vaatimuksille.
Tukiohjelmien standardisarjan Prerequisite programmes on food safety osiin voi antaa kommentteja 3.6.2024 saakka. Pääset kommentoimaan lausuntovaiheessa olevia standardeja rekisteröitymällä SFS:n lausuntopyyntöpalveluun.
- ISO/DIS 22002-1, Part 1: Food manufacturing
- ISO/DIS 22002-2, Part 2: Catering
- ISO/DIS 22002-4, Part 4: Food packaging manufacturing
- ISO/DIS 22002-5, Part 5: Transport and storage
- ISO/DIS 22002-6, Part 6: Feed and animal food production
- Uusi osa: ISO/DIS 22002-7, Part 7: Retail
- Uusi osa: ISO/DIS 22002-100, Part 100: PRP requirements common for food, feed, and packaging supply chain
Kansainvälinen komitea on myös todennut päivityksen tarpeen elintarviketurvallisuuden hallintajärjestelmästandardille ISO 22000, jonka päivitys on alkamassa. Standardiin on ehdotettu lisäyksiä esimerkiksi ruokahävikille, allergeenien hallinnoimiseen ja ruokapetoksille. Päivityksen laajuus tarkentuu työn alkaessa ja nyt on paras mahdollisuus vaikuttaa tulevan standardin sisältöön.
Vaikuttaa voit kansallisen standardointiryhmän jäsenenä. Elintarviketurvallisuuden standardien päivityksen myötä kansallinen standardointiryhmä SFS/SR 224 Elintarviketurvallisuuden hallintajärjestelmät toimii taas aktiivisesti ja siihen voi liittyä jäseneksi tällä lomakkeella.