Standardointi tukee Portugalin EU-puheenjohtajakauden tavoitteita
1.1.2021 alkoi Portugalin EU:n neuvoston puheenjohtajakausi. Portugalin mottona kaudelle on: ”Tavoitteet todeksi: oikeudenmukainen, vihreä ja digitaalinen elpyminen”. Eurooppalainen standardointi tukee Portugalin tavoitteita ja Euroopan elpymistä.
Koronakriisi kurittaa maailmaa edelleen, mutta siitä huolimatta on aika katsoa myös eteenpäin. Portugali onkin asettanut EU-puheenjohtajakautensa tärkeäksi tavoitteeksi tukea Euroopan elpymistä. Elpymiseen tarvitaan innovatiivisia ja pitkän tähtäimen ratkaisuja.
CEN (European Committee for Standardization) ja CENELEC (European Committee for Electrotechnical Standardization) sekä portugalilainen standardointijärjestö IPQ (Portugese Institute for Quality) tukevat Portugalin puheenjohtajuutta ja korostavat eurooppalaisten standardien merkitystä Euroopan elpymiselle ja kasvulle. Standardien avulla muun muassa vahvistetaan EU:n kestokykyä ja vauhditetaan kestävää ja digitaalista muutosta.
Eurooppalainen standardointi tukee Portugalin EU-puheenjohtajakauden ohjelman painopisteistä erityisesti seuraavia:
- Digitaalinen Eurooppa
Standardointiorganisaatiot auttavat Eurooppaa hyödyntämään uusia teknologioita, kuten tekoälyä, IoT:tä ja 5G:tä. CEN ja CENELEC ovat vastikään perustaneet lohkoketjuteknologiaan keskittyvän teknisen komitean ja tekevät jatkuvasti työtä esimerkiksi kyberturvallisuuden parissa. Organisaatioiden tavoitteena on luoda digitaaliseen aikaan sopivia uusia standardeja.
- Vihreä Eurooppa
CEN ja CENELECillä on kaksi elintä, CEN-CENELEC Strategic Advisory Body for Environment (SABE) ja CENELEC/TC 111X Environment, sen varmistamiseksi, että ympäristönäkökulmat huomioidaan aina standardoinnissa. Lisäksi CEN ja CENELC julkaisivat vastikään linjauksensa siitä, miten standardit tukevat Euroopan vihreän kehityksen ohjelman (Green Deal) sitoumuksia.
- Globaali Eurooppa
Eurooppalaiset standardit tukevat kansainvälistä kauppaa, vähentävät kaupan esteitä ja auttavat eurooppalaisten tuotteiden ja palveluiden pääsyä globaaleille markkinoille. Eurooppalainen standardointiyhteisö tekee tiivistä yhteistyötä maailmanlaajuisten standardisointiorganisaatioiden ISOn ja IEC:n kanssa.
- Joustava ja sosiaalinen Eurooppa
Eurooppalainen standardisointi on ollut keskeisessä roolissa sisämarkkinoiden luomisessa. Yhdessä sovitut standardit varmistavat sen, että kansalaisille, yrityksille ja julkiselle sektorille on helpompaa, kestävämpää ja turvallisempaa käyttää ja käydä kauppaa tuotteista ja palveluista.
”Koronapandemia on osoittanut standardien merkityksen Euroopan taloudelliselle ja sosiaaliselle hyvinvoinnille”, sanoo Suomen Standardisoimisliitto SFS ry:n toimitusjohtaja Antti Joensuu.
”Esimerkiksi terveydenhuollossa ja koronapotilaiden hoidossa standardoitujen suojavarusteiden, -vaatteiden ja lääkinnällisten laitteiden merkitys on elintärkeä. Standardeista saa myös työkaluja kriisi- ja poikkeustilanteisiin varautumiseen sekä niistä toipumiseen. Standardit ovat keskeisessä roolissa myös EU:n elpymisessä”, Joensuu jatkaa.
”Me SFS:ssä olemme juuri aloittaneet vuoteen 2030 ulottuvan uuden strategiakauden. Olemme omassa strategiassamme tunnistaneet samoja haasteita ja standardien ja standardoinnin niihin tarjoamia ratkaisuja kuin eurooppalaiset standardointijärjestöt. Haluamme haastaa yritykset ja organisaatiot yhdessä meidän kanssamme luomaan standardien avulla hyvinvointia ja kestävää kasvua koko yhteiskuntaan. Kuten uudessa strategiassamme toteamme: yhteistyöllä voimme rakentaa tehokkaamman ja turvallisemman maailman.”