Suomen kvanttiteknologiastrategia näyttää esimerkkiä standardoinnin strategisesta hyödyntämisestä
Työ- ja elinkeinoministeriön asettaman työryhmän laatima Suomen kvanttiteknologiastrategia on erinomainen esimerkki siitä, miten standardointi valjastetaan strategisesti edistämään suomalaista kasvua ja kilpailukykyä.

Kvanttiteknologiasta odotetaan Suomen uutta kasvun moottoria ja kestävän tulevaisuuden rakentajaa. 24.4.2025 julkaistu Suomen kvanttiteknologiastrategia asettaa kunnianhimoiset tavoitteet alan liiketoiminnan kasvulle ja Suomen menestymiselle kansainvälisessä kilpailussa investoinneista, yrityksistä ja osaajista.
Tavoitteiden toteutumisen tueksi strategiassa esitetään kahdeksan toimenpidekokonaisuutta. Näitä ovat muun muassa maailman kärkiluokan kvanttilaskentaympäristö, kvanttilaitteiden kehitystä tukeva infrastruktuuri, osaamisen vahvistaminen ja pitkäjänteinen TKI-ohjelma, yritysten globaalin kasvun rahoitus sekä kansainvälinen yhteistyö ja vaikuttaminen.
Standardeihin vaikuttaminen on yksi kvanttiteknologiastrategian toimenpiteistä
Yksi ehdotetuista toimenpiteistä on vaikuttamistyö kvanttiteknologiaan liittyvään EU- ja maailmanlaajuisen tason sääntelyyn, standardointiin ja sektorin toimintaedellytyksiin suomalaisen kvanttiekosysteemin kasvua ja kehittymistä tukevalla tavalla.
Standardien kehityksessä mukana olevilla on parhaat mahdollisuudet menestyä kaupallisessa kilpailussa. Osallistumalla aktiivisesti kansainvälisten kvanttiteknologiastandardien laatimiseen pystytään luomaan mahdollisimman laaja markkina-alue suomalaisille tuotteille. Tästä syystä suomalaistoimijoiden osallistuminen EU- ja maailmanlaajuisen tason standardointiin on tärkeää ja sitä on edistettävä määrätietoisesti.
Kansallisessa standardointistrategiassa määritettävä Suomen painopistealueet
Työ- ja elinkeinoministeriö on hallitusohjelman mukaisesti käynnistämässä kansallisen standardointistrategian valmistelun. Tavoitteena tulee olla strategia, joka vahvistaa Suomen kasvua ja kilpailukykyä hyödyntämällä standardoinnin tarjoamat mahdollisuudet aikaisempaa tehokkaammin.
TEM:n nimeämät kansalliset standardointiorganisaatiot SFS Suomen Standardit, SESKO ja Traficom ehdottavat, että standardointistrategiassa määritettäisiin keskeiset Suomen kilpailukykyä tukevat standardoinnin painopistealueet, joihin on vaikutettava kansainvälisesti. Suomen kvanttiteknologiastrategian mukaan kvanttiteknologia on ala, joka on huomioitava kansallisessa standardointistrategiassa.
Jos suomalaiset yritykset eivät vaikuta standardeihin, ne tehdään muiden maiden ehdoilla
Standardointi on markkinalähtöistä toimintaa. Yritysten ja muiden organisaatioiden on siis itse osallistuttava standardien laadintaan. SFS Suomen Standardien tehtävänä on mahdollistaa suomalaisten vaikuttaminen haluamiinsa standardeihin. Se koordinoi standardien laadintaprosesseja eurooppalaisen standardointijärjestön CENin ja maailmanlaajuisen ISOn jäsenenä.
Lisätietoja
