Siirry sisältöön
13.9.2019 Uutinen

Tapaturmat on päivän teema

Tänään perjantaina 13. päivä kiinnitetään Suomessa perinteisesti huomiota tapaturmiin ja niiden ehkäisyyn. Suurin osa tapaturmista olisi vältettävissä omilla valinnoilla: tunnistamalla vaaran paikat, käyttämällä turvavälineitä, arvioimalla riskit ennalta ja vähentämällä kikkailua. Standardit varmistavat, että turvavälineet sopivat käyttötarkoitukseensa.

Esimerkiksi polkupyöräilijän kypärien laatu nojaa standardiin SFS-EN 1078, jalankulkijan heijastimen laatu standardiin SFS-EN 13356, heijastinliivien laatu standardiin SFS-EN ISO 20471 ja kuulosuojaimien laatu standardiin SFS-EN 352. Näille ja monille muille henkilönsuojaimille on EU:ssa tiukat vaatimukset ja yritykset täyttävät ne käyttämällä standardeja, testauttamalla ne  ja varustamalla tuotteet CE-merkinnällä.

Tapaturmapäivä keskittyy tällä kertaa erityisesti miesten tapaturmiin ja työmatkojen turvallisuuteen. Monelle työmatka on työpäivän riskialtteinta aikaa. Työmatkan taittaminen kävellen tai pyörällä on oiva valinta, mutta myös tapaturmia voi sattua. Vuosien 2015-2017 onnettomuuksissa Suomessa kuolleista pyöräilijöistä kypärää ei käyttänyt 49 pyöräilijää. Kypärä olisi eri todennäköisyyksillä voinut pelastaa heistä joka kolmannen.