Siirry sisältöön
15.11.2019 Uutinen

Turvallista kauneudenhoitoa

Kauneuden ja hyvinvoinnin ammattilaiset ovat laatineet kauneudenhoitopalveluille oman standardin, joka painottaa asiakkaiden turvallisuutta ja tyytyväisyyttä. Tämän eurooppalaisen standardin avulla on mahdollista saada samantasoisia kauneushoitoja ympäri Eurooppaa.

Standardi julkaistiin kesällä 2019 ja on nyt käännetty myös suomeksi. Se esittää suosituksia ja perusvaatimukset, jotka kauneushoitolan tulee toiminnassaan täyttää. Standardi kattaa myös liikkuvat palvelut kuten kotikäynnit.

Standardi esiteltiin 15.11.2019 Kosmetologipäivillä, joka on vuoden merkittävin kauneudenhoitoalan ammattitapahtuma. Tilaisuus järjestettiin Helsingin Kaapelitehtaalla.

Kauneudenhoitopalveluilla tarkoitetaan standardissa sellaisia sekä kauneus- että ns. hyvinvointihoitoja, joita tarjoaa hyväksytystä koulutuslaitoksesta valmistunut pätevä kosmetologi. Muut toimijat eivät voi ilmoittaa toimivansa standardin mukaisesti.

Standardissa käsitellään hoitojen suorittamista, asiakaskontaktia, hygieniaa, hoitoihin liittyvien riskien arviointia, ammattietiikkaa, tilojen ja laitteiden vaatimuksia ja hoitoihin tarvittavaa pätevyyttä. Standardi sisältää myös itse yrityksen pyörittämiseen liittyviä asioita, kuten vakuutuksia, kemikaalien ja jätteen käsittelyä sekä palvelun ja osaamisen jatkuvaa parantamista.

– Aiemmin eri maiden kauneudenhoitopalveluissa on ollut hyvinkin erilaisia käytäntöjä ja ohjeistoja. Nyt kosmetologit voivat luottaa siihen, että yleisesti hyväksytyt eurooppalaiset hyvät käytännöt löytyvät yhdestä standardista, ja asiakkailla on mahdollisuus saada samantasoista palvelua maasta riippumatta. Standardissa kuvataan selkeästi koko asiakaspalveluprosessi aina ajanvarauksesta hoidon jälkeen annettaviin itsehoito-ohjeisiin, Yhteisen Toimialaliiton asiantuntija Suvi Pasanen kertoo.

Terveydenhuollon toimenpiteet, mukaan lukien ulkonäkökirurgian toimenpiteet ja kosmeettiset pistoshoidot eivät kuulu standardin soveltamisalaan. Standardi ei myöskään kata kampaamo-, parturi- ja tatuointipalveluja.

SFS-EN 17226:2019 Kauneudenhoitopalvelut. Palvelun tarjoamista koskevat vaatimukset ja suositukset

Lisätietoja: 
Suvi Pasanen, asiantuntija, Yhteinen Toimialaliitto ry (YTL)
suvi.pasanen@ytl.fi