Siirry sisältöön
27.11.2019 Uutinen

Turvallisuutta aikuisten leikkeihin

Seksilelujen turvallisuusvaatimukset ovat puutteelliset, havaittiin Ruotsissa tehdyssä tutkimuksessa, jonka mukaan seksilelujen käytön seurauksena sairaalahoitoon hakeutuneiden määrä on noussut. Tapauksista on aiheutunut potilaille pysyviä vammoja ja tarpeettomia kustannuksia yhteiskunnalle. Myös Suomessa potilaita on hoidettu peräsuolen vierasesineiden vuoksi.

– Osa vierasesineistä saadaan poistettua tähystimen avulla, mutta silloin tällöin joudutaan tekemään avoleikkauksia, kertoo dosentti, vatsaelinkirurgi Panu Mentula Meilahden sairaalasta. – Pahimmillaan vierasesine voi puhkaista suolen ja sen seurauksena kehittyy vatsakalvontulehdus, joka voi olla hengenvaarallinen varsinkin, jos hoitoon hakeudutaan viiveellä. Osalle avoleikkaukseen joutuneista potilaista voidaan joutua tekemään suoliavanne, joka useimmiten saadaan myöhemmin suljettua.

Mentula pitää laatuvaatimuksissa tärkeimpänä yksilölle koituvaa hyötyä, jos niiden avulla voitaisiin välttää joskus noloksi ja häpeälliseksi koettu hoitoon hakeutuminen ja etenkin hengenvaaralliset komplikaatiot.

– Lääkärin näkökulmasta valtaosa näistä hoitokäynneistä voitaisiin välttää, jos esine olisi suunniteltu sellaiseksi, että sen pystyisi poistamaan helposti tai sen sisälle luiskahtaminen olisi mahdotonta, Panu Mentula arvelee.

Seksilelujen on oltava kemikaalilainsäädännön ja EU:n pienjännitedirektiivin mukaisia, mutta esimerkiksi laatuun ja muotoon liittyvät vaatimukset puuttuvat. Sääntelyn puuttuessa valmistajat kehittävät itse testimetodeja ja vaatimuksia. Jälleenmyyjien ja kuluttajien on vaikea tietää, mitkä testit ja vakuutukset turvallisuudesta ovat luotettavia.

Ensimmäisellä seksilelujen kansainvälisellä standardilla pyritään saamaan yhtenäiset vaatimukset genitaali- ja anaalialueilla käytettävien seksilelujen riskianalyyseille, laadulle ja suunnittelulle sekä kuluttajia varten tehtäville käyttöohjeille. Standardointi siis parantaa kuluttajien turvallisuutta ja helpottaa viestintää tuotteiden turvallisuudesta.

Lisätietoja standardin laadinnasta:

Suvi Pasanen
asiantuntija, Yhteinen Toimialaliitto YTL
p. 050 328 5413
etunimi.sukunimi@ytl.fi