Siirry sisältöön
9.5.2019 Uutinen

Vastuullisen ja jäljitettävän kaakaon standardi valmis

Vastuulliselle ja jäljitettävälle kaakaolle on laadittu neliosainen kansainvälinen standardi. Standardi (ISO 34101) käsittelee vastuullisuuden hallintajärjestelmää, vastuullisuuden vaatimuksia (ympäristö, ihmiset, talous), jäljitettävyyttä ja vaatimusten todentamista.

Kyseessä on ensimmäinen ISO-standardi elintarvikealan raaka-aineiden vastuulliseen hankintaan. Se on laajana kansainvälisenä yhteistyönä laadittu työkalu, jolla määritellään kaakaontuotannon ja toimitusketjun toimintatavat ja kuinka ne tulee todentaa.

 

Standardilla pyritään siihen, että vastuullinen toimintatapa on kannattava toimintatapa mahdollisimman monelle tuottajalle. Tällä halutaan varmistaa vastuullisesti tuotetun kaakaon saatavuutta ja kaakaontuotannon tulevaisuutta.

 

Standardia ovat olleet laatimassa kaakaontuottajien, -jalostajien, suklaan ja suklaatuotteiden valmistajien, kaupan sekä kansalaisjärjestöjen edustajat eri puolilta maailmaa. Kansainvälinen standardointijärjestö ISO on tehnyt standardin yhteistyössä eurooppalaisen standardiointijärjestön CENin kanssa. Suomen Standardisoimisliitto SFS ry:ssä työhön on osallistunut oma standardointiryhmä. Siinä ovat olleet mukana Elintarviketeollisuusliitto ry, Fazer, Orkla Suomi, K-ryhmä, SOK ja Tuko Logistics.

 

Standardissa on vaatimuksia esimerkiksi kaakaonviljelyn tuottavuudelle, työskentelytapojen turvallisuudelle, hyville työolosuhteille, ympäristön huomioiville maanviljelyskäytännöille, lapsityövoiman ehkäisyyn ja jäljitettävyyden parantamiseen. Standardiin liittyminen on haluttu tehdä helpoksi esittämällä vaatimuksia kolmelle eri tasolle.

 

ISO-standardi on yksi vaihtoehto vastuullisuuden todentamiselle markkinoilla jo olevien erilaisten sertifikaattien ja toimintamallien rinnalle. ISO-standardi edellyttää kolmannen osapuolen auditointia. Standardissa kerrotaan, kuinka vastuullisuudesta voidaan kertoa kuluttajalle ja yritysten välisessä kaupankäynnissä.

 

Standardin osat

 

• ISO 34101-1 Sustainable and traceable cocoa — Part 1: Requirements for cocoa sustainability management systems

• ISO 34101-2 Sustainable and traceable cocoa — Part 2: Requirements for performance (related to economic, social and environmental aspects)

• ISO 34101-3 Sustainable and traceable cocoa — Part 3: Requirements for traceability

• ISO 34101-4 Sustainable and traceable cocoa — Part 4: Requirements for certification schemes.

 

Aiheesta lisää ISOn uutisessa standardista https://www.iso.org/news/ref2387.html