Siirry sisältöön
29.1.2019 Uutinen

Asuntosprinklausta koskeva standardi uusittu

Pohjoismaissa käytössä olevan asuntosprinkleristandardin pohjalta pääosin laadittu uusi eurooppalainen standardi SFS-EN 16925 on valmistunut ja vahvistettu Suomessa. Eurooppalainen standardi tulee korvaamaan standardin SFS 5980 (INSTA 900-1) syyskuun 2020 loppuun mennessä ja kansallinen standardi on sen rinnalla voimassa siirtymäajan.

Siirtymäaikana standardeja ei saa käyttää ristiin poimien vaatimuksia sekaisin jommastakummasta. Suomen Standardisoimisliitto SFS tulee julkaisemaan standardin SFS-EN 16925:2018 suomeksi vuoden 2019 aikana. Suomalaiset asiantuntijat ovat osallistuneet aktiivisesti nyt julkaistun eurooppalaisen standardin tekemiseen.

Eurooppalainen standardi ei paljoa poikkea käytössä olevasta pohjoismaisesta standardista. Joitain eroja kuitenkin on. Esimerkiksi uuden standardin mukaan asuntosprinkleriä ei saa käyttää yli 7,3 metrin korkeissa tiloissa, standardiin on lisätty pakkasnestejärjestelmiä koskeva osio ja uusi standardi sallii pumpun automaattisen pysäytyksen, jos paloilmoitus ei ole aktivoitunut ja järjestelmän paine on palautunut normaalitasolle.

Pohjoismaisen standardin INSTA 900-1 laadinta aloitettiin Norjan ja Ruotsin aloitteesta vuonna 2007. Suomi liittyi mukaan myöhemmin. Standardi on otettu kansalliseksi standardiksi Suomessa (SFS 5980), Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.

Standardi on tarkoitettu asuntosprinklerilaitteistojen hankinnasta, suunnittelusta, asentamisesta, testaamisesta, tarkastamisesta, hyväksymisestä, käytöstä ja huollosta vastaavien henkilöiden käyttöön. Standardin käyttö on vapaaehtoista.