Jäähyväiset standardisoinnille
Monet standardien laadintaan uutena mukaan tulevat henkilöt ja myös uudet työntekijämme puhuvat standardoinnista. Altistuttuaan sanan pidemmälle muodolle “standardisointi” hekin alkavat vähitellen käyttää sitä. Tarttuvathan murteetkin! Mutta miksi olemme jättämässä sanan pitkälle muodolle hyvästit vuonna 2023?
Standardisointi (ja standardisoiminen) on ollut käytössä jo kauan. Kun 1920-luvulla mietittiin sopivaa suomenkielistä sanaa kuvaamaan toimintaa, oli kisassa mukana standardisoinnin lisäksi ainakin normittaminen. Miten erilaista elämämme olisikaan, jos työstäisimme päivät pitkät normeja! Normiliitto, normitusryhmä, normiehdotus – ja tietenkin jo lähes legendaarinen normipäivä!
Sata vuotta sitten tehdyn päätöksen seurauksena ei lähdetty normittamaan, vaan päädyttiin standardisointiin. SFS on käyttänyt siitä saakka uskollisesti tätä muotoa, vaikka se on pitkä ja yhtä vaikea kuin monen mielikuva siitä työstä, mihin se viittaa . Mutta kaikkea on mahdollista oppia, niin standardeihin vaikuttamista kuin pidemmän sanan käyttöä. Eikä kumpikaan niistä ole loppujen lopuksi kovin hankalaa.
Nyt kuitenkin olemme SFS:ssä uuden edessä: olemme päättäneet jättää muutaman kirjaimen pois standardisoinnista ja siirtyä jo melko yleisesti käytettyyn lyhyempään muotoon standardointi. Se ei ole sen enempää oikea tai väärä kuin tähän asti käyttämämme muoto. Kielen kehittyessä sanoilla on taipumus lyhentyä, ja niin on tässäkin tapauksessa käynyt.
SFS ottaa nyt askeleen tulevaisuuteen opettelemalla lyhemmän standardointi-muodon käyttöä. Seuratkaa mukana!
Jotkut tahot käyttävät standardointia ja standardisointia (tai jopa standardisoimista) iloisesti sekaisin, mutta esimerkiksi Euroopan komissio käyttää suomennoksissaan lyhyttä muotoa. Helmikuussa 2022 komissio julkaisi standardointistrategian, joka nostaa standardoinnin Suomessakin entistä merkittävämpään rooliin. Päätimme, että nyt on meillekin hyvä hetki suoristaa rivit ja siirtyä käyttämään standardointi-termiä.
Pahoittelumme teille kaikille standardien laadintaan mukaan tulleille, jotka olette alkuaikojen takeltelun jälkeen hyvin omaksuneet tähän saakka käytössämme olleen pidemmän standardisointi-termin. SFS ottaa nyt askeleen tulevaisuuteen opettelemalla lyhemmän standardointi-muodon käyttöä. Seuratkaa mukana!
P.S. Pysymme edelleen Suomen Standardisoimisliittona, ainakin toistaiseksi.
Sari Lamminaho
Kirjoittaja Sari Lamminaho työskentelee SFS:ssä viestinnän asiantuntijana.