Siirry sisältöön
14.2.2020 Uutinen

Brexit ja standardit

Britanniaan vietävien tuotteiden ja palveluiden vaatimukset säilyvät sovitun siirtymisajan ennallaan ja Britannian vetovastuulla olevat standardointikohteet etenevät aikataulun mukaan. Brexit ei toistaiseksi vaikuta Britannian mahdollisuuksiin hyödyntää eurooppalaisia standardeja (tunnuksella EN) ja osallistua eurooppalaisia standardeja koskevaan vaikuttamistyöhön. Siirtymäaika Britannian ja EU:n välisten kauppasuhteiden uudelleen järjestelemiseksi on voimassa vuoden 2020 loppuun eli 31.12.2020 asti.

Britannian standardointijärjestö BSI:n jäsenyys eurooppalaisissa standardointijärjestöissä CENissä ja CENELECissä jatkuu siis toistaiseksi ennallaan. CEN ja CENELEC keskustelevat BSI:n jäsenyydestä seuraavan kerran kesäkuun lopulla. CEN ja CENELEC ovat ehdottaneet muun muassa siirtymäajan pidennystä vuoden 2021 loppuun.

CENin ja CENELECin työryhmä, jossa myös BSI on edustettuna, pohtii tarvittavia muutoksia järjestöjen sääntöihin Britannian muuttuneiden EU-suhteiden valossa, jotta BSI:n pysyvä jäsenyys molemmissa järjestöissä olisi mahdollista myös tulevaisuudessa. Nykysääntöjen mukaan CENin ja CENELECin jäseniä voivat olla vain EU- ja Efta-maiden tai näihin pyrkimässä olevien maiden standardointijärjestöt.

Britannian ero EU:sta ei vaikuta BSI:n jäsenyyteen maailmanlaajuisessa standardointijärjestössä ISO:ssa ja sähköalan maailmanlaajuisessa järjestössä IEC:ssä.

Britannian eroon EU:sta liittyvää ajankohtaista tietoa löytyy BSI:n verkkosivuilta