Siirry sisältöön
23.6.2020 Uutinen

BSI:n jäsenyys eurooppalaisissa standardointijärjestöissä sai jatkoaikaa vuoden 2021 loppuun

Jatkoajalla on tarkoitus tarkasti selvittää, onko Britannian standardointijärjestö BSI:n jäsenyys CENissä ja CENELECissä mahdollinen myös sovitun siirtymäajan jälkeen. Jos BSI jatkaa jäsenenä, tarkoittaa se sitä, että Britannia toimii jatkossakin eurooppalaisen standardointijärjestelmän vaatimusten mukaisesti.

Britannia erosi EU:sta tammikuun 2020 lopussa. Brexitille on käynnissä vuoden 2020 loppuun asti siirtymävaihe, jonka aikana olisi saatava aikaan EU:n ja Britannian välistä taloudellista toimintaa säätelevä sopimus. 

Britannian standardointijärjestön BSI:n jäsenyydelle eurooppalaisissa standardointijärjestöissä CENissä (European Committee for Standardization) ja CENELECissä (European Committee for Electrotechnical Standardization) oli jo aikaisemmin sovittu siirtymäaika vuoden 2020 loppuun. CENin ja CENELECin työryhmä, jossa myös BSI on ollut edustettuna, on pohtinut tarvittavia muutoksia järjestöjen sääntöihin, jos BSI:n pysyvän jäsenyyden halutaan olevan mahdollista molemmissa järjestöissä myös tulevaisuudessa. CENin ja CENELECin nykysääntöjen mukaan niiden jäseniä voivat olla vain EU- ja Efta-maiden tai näihin pyrkimässä olevien maiden standardointijärjestöt.

18.6.2020 pidetyssä CENin ja CENELECin vuosikokouksessa päätettiin BSI:n jäsenyyden siirtymäajan jatkamisesta vuoden 2021 loppuun. Pidennys antaa lisäaikaa tarkastella huolellisesti BSI:n mahdollista jäsenyyttä myös tulevaisuudessa ja ennen kaikkea, mitä vaikutuksia – hyötyjä tai haittoja – siitä voisi olla. Näiden tarkastelujen ja pohdintojen tuloksena päätetään, onko BSI:n mahdollista säilyä CENin ja CENELECin jäsenenä siirtymävaiheen jälkeen.

Brexit ei vaikuta BSI:n jäsenyyteen maailmanlaajuisissa standardointijärjestöissä ISO:ssa ja IEC:ssä.

Britannian eroon EU:sta liittyvää ajankohtaista tietoa löytyy BSI:n verkkosivuilta

Lisätietoja

Antti Karppinen

Kansainvälisten asioiden johtaja
Soita: +358 40 545 2214
Viesti: antti.karppinen@sfs.fi