Ei mikään jauhopeukalo
Kari Aihisen pyörittämässä huippu-ravintola Savoyssa pöytään saattaa istahtaa vaikka tasavallan presidentti, ja palvelu on sen mukaista.
1 Kahden hellan keittiöt
Olen lämpöisen keittiön rasvainen paistaja. Ammattikeittiöissä kokataan nykyisin kahdella liedellä, induktiolla ja kaasulla. Kaasulla on ihaninta paistaa mehukkaat pihvit. Induktiolla saa mahdollisimman tarkan lämpötilan, sillä on paras haudutella pitkään ja keittää herkulliset kastikkeet.
SFS-EN 203 -standardi esittelee kaasukäyttöisten suurkeittiölaitteiden turvallisuusvaatimukset.
2 Palvelu on kaikki kaikessa
Palvelu voi tehdä hyvästä ruuasta vieläkin maistuvampaa tai ihan kuraa. Hyvä palvelu voi kuitenkin olla hyvin erilaista. Meillä Savoyssa on mielettömät standardit palvelulle. Roster-ravintoloissa palvelu on taas ronskia ja rempseää. Siellä saa heittää asiakkaan kanssa yläfemmat.
CEN/TS 16880 Palvelun erinomaisuus -standardi auttaa tuottamaan odotukset ylittävää palvelua.
3 Lätkäjätkä henkeen ja vereen
Vapaa-aikani koetan viettää poikieni kanssa. Menemme yhdessä pelaamaan sählyä, jalkapalloa tai lätkää. Olen henkeen ja vereen jääkiekkoilija, sydän on musta kuin kiekko. Kokki minusta tuli, koska en pärjännyt lätkässä.
Jääkiekkoilijoiden suojaimien vaatimukset kuvataan standardissa SFS-EN ISO 10256-1.
Julkaistu Presiis-lehden numerossa 2/2017.
Teksti: Heini Nieminen
Kuva: Pasi Haaranen