Siirry sisältöön
24.8.2022 Uutinen

Eurooppalaiset Standards + Innovation Awardsit jaetaan lokakuussa – Kalle Lipiäinen ehdolla nuoren tutkijan sarjassa

Eurooppalaiseen Standards + Innovation Awards -kilpailuun on nimetty nuoren tutkijan sarjaan suomalainen Kalle Lipiäinen, nuorempi tutkija LUT-yliopistosta.

Kalle Lipiäinen tutkii teräsrakenteiden väsymistä. ”Minusta on tärkeää testata teräsrakenteita rikkoutumiseen asti ja tutkia huolella, mitkä ominaisuudet oikeasti vaikuttavat teräksen suorituskykyyn”, Lipiäinen sanoo.

Tieteellisellä tutkimuksella parempia standardeja ja lopputuotteita

Kalle Lipiäinen kuuluu LUT-yliopiston teräsrakenteiden tutkimusryhmään. Ryhmä pitää tärkeänä sitä, että standardeja kehitetään tutkimuksen mukana. Siten lopputuotteista saadaan parempia ja energiatehokkaampia.

Myös Lipiäinen pitää standardeihin vaikuttamista tärkeänä. ”Omalla kohdallani tärkein tapa viedä standardointia eteenpäin on tehdä laadukkaita, vertaisarvioituja ja avoimia tieteellisiä julkaisuja, joihin standardien kehitys perustuu. Professorimme Timo Björk kuuluu standardointiryhmään, joten tutkimustuloksia voidaan hyödyntää suoraan standardien laadinnassa.”

Parhaillaan uusitaan niin sanottuja eurokoodeja eli kantavien rakenteiden suunnittelua koskevia eurooppalaisia standardeja. Lipiäisen tutkimustyötä hyödynnetään sarjan kolmannessa osassa Eurokoodi 3: Teräsrakenteiden suunnittelu. Osa 1–9: Teräsrakenteiden väsyminen (EN 1993-1-9).

Standards + Innovation Awards järjestetään neljättä kertaa

Standards + Innovation Awards -kilpailussa eurooppalaiset standardointijärjestöt CEN ja CENELEC etsivät henkilöitä ja projekteja, jotka käyttävät standardeja tutkimuksessa ja innovoinnissa. Palkinnot jaetaan nyt neljättä kertaa. Kilpailussa on kolme kategoriaa:

  • projektit
  • tutkija tai keksijä
  • nuori tutkija

Palkinnot jaetaan Standards + Innovation Awards -tilaisuudessa 3.10.2022 klo 16–17.30. Tilaisuutta voi seurata suoratoistona. Ilmoittautuminen tilaisuuden katselijaksi alkaa pian CENin ja CENELECin sivustolla.

Katso kaikki kilpailuun mukaan ilmoitetut ehdokkaat.

Lue myös

Eurokoodit ja muut rakentamisen alan standardit

Case: Helsingin kaupungin rakennusvalvonta – Terveellisiä ja turvallisia rakennuksia