Siirry sisältöön
17.2.2025 Uutinen

Globaalien haasteiden ratkaiseminen vaatii yhteisen kielen

Standardeja laaditaan yhteistyöllä, johon osallistuu asiantuntijoita ympäri maailman. Siksi standardien voidaan hyvällä syyllä sanoa olevan globaali kieli. Yhteistä kieltä ja yhteistyötä tarvitaankin, jotta maailmanlaajuisiin haasteisiin voidaan löytää kestäviä ja kattavia ratkaisuja. Maailman talousfoorumi on nimennyt viisi globaalin yhteistyön kriittistä pilaria, joissa kaikissa standardeilla on keskeinen rooli.

Standardit luovat yhtenäisen viestinnän kehyksen, joka ylittää kulttuuriset ja kielelliset rajat. Ne selkeyttävät viestintää tekemällä monimutkaisista asioista, esimerkiksi tuotteiden teknisistä ominaisuuksista, helpommin ymmärrettäviä. Puhumalla ”standardia” voi varmistaa, että eri osapuolet puhuvat samasta asiasta. Se on kieli, joka synnyttää yhteisymmärrystä ja luottamusta.

Lue myös blogikirjoitus: Sanastotyön standardointi luo pohjan laadukkaille sanastoille ja yhteisymmärrykselle

Maailmanlaajuisiin haasteisiin vastaaminen ei onnistu ilman globaalia yhteistyötä, jota standardit helpottavat ja tehostavat. Maailmanlaajuisella standardointijärjestöllä ISOlla, jonka jäsen myös SFS on, on verkosto, joka kattaa yli 170 jäsenmaata, 50 000 asiantuntijaa ja 25 000 standardia monilta aloilta. Näiden avulla hallitukset, yritykset ja kansalaisyhteiskunta voivat yhdessä saada aikaan mitattavia toimia yhtenäisemmän, kestävämmän ja turvallisemman maailman luomiseksi.

Maailman talousfoorumi määritteli tammikuussa 2025 viisi globaalin yhteistyön kriittistä pilaria: kauppa ja pääomavirrat, innovaatiot ja teknologia, ilmasto ja luontopääoma, terveys ja hyvinvointi sekä rauha ja turvallisuus (The Global Cooperation Barometer 2025, Second Edition). Kaikki nämä ulottuvuudet vaikuttavat maailmanlaajuiseen kehitykseen ja ovat selvästi riippuvaisia kansakuntien ja talouksien välisistä yhteistyöpyrkimyksistä. Standardeilla on näissä kaikissa keskeinen rooli, kuten ISOn apulaispääsihteeri Silvio Dulinsky on todennut.

Reilun ja luotettavan kaupan ja talouden häiriöttömyyden varmistaminen edellyttää vankkoja prosesseja, joilla taataan tuotteiden laatu, turvallisuus ja yhteentoimivuus. Standardointi ja standardit ovat niissä välttämättömiä.

Esimerkiksi ISO 9001 -standardin avulla organisaatio voi lisätä tuotteisiinsa tai toimintaansa laatua ja luotettavuutta, joka helpottaa markkinoille pääsyä ja menestystä. ISO 22301 puolestaan auttaa rakentamaan liiketoiminnan jatkuvuuden hallintajärjestelmän, joka turvaa organisaatio kyvyn jatkaa toimintaansa häiriötilanteessa.

Standardit ovat olennainen osa innovointia ja uusien teknologioiden tukemista ja levittämistä. Standardeja tarvitaan teknologian turvallisen ja vastuullisen kehityksen varmistamiseen.

Tekoäly on yksi tällä hetkellä nopeimmin kehittyvistä teknologioista. Sen standardointiin pääsee Suomessa osallistumaan SFS:n standardointiryhmässä SFS/SR 315 Tekoäly. Standardeilla on suuri merkitys tekoälyn kehitykselle, koska niiden avulla kehitystä voidaan sekä jouduttaa että ohjata oikeaan suuntaan.

Ilmastonmuutos ja biodiversiteetin säilyttäminen ovat kaksi kiireellisintä globaalia haastetta. Standardit auttavat muuttamaan ilmastositoumukset konkreettisiksi, yhdenmukaisiksi ja mitattaviksi toimiksi. Ne kattavat useita aiheita, kuten ilmastonmuutoksen hillitsemisen ja siihen sopeutumisen, päästöjen vähentämisen, biodiversiteetin, kestävän rahoituksen ja kiertotalouden.

Lue lisää: Kiireellisiä tekoja vaaditaan – standardeilla ilmastopuheet käytäntöön

Sairauksien hoidon lisäksi terveydenhuollossa on keskityttävä entistä enemmän myös ennaltaehkäisyyn joustavien, tehokkaiden ja tasapuolisten terveydenhuoltojärjestelmien avulla. Standardoinnin panos terveydenhuoltoon on välttämätöntä lääketieteellisten tuotteiden ja palvelujen turvallisuuden, tehokkuuden ja saatavuuden parantamiseksi.

Yhä useammat maat kohtaavat väestön ikääntymisen mukanaan tuomia inhimillisiä sekä taloudellisia haasteita. Standardit tuovat ratkaisuja väestön ikääntymisen haasteisiin.

Standardeilla on ratkaiseva rooli turvallisuuden parantamisessa, sillä ne tarjoavat jäsennellyn lähestymistavan riskienhallintaan, hätätilanteisiin varautumiseen ja tietoturvaan. Lue lisää yhteiskunnan turvallisuuden vahvistamisesta standardien avulla.

Standardointia käytetään tänä päivänä yhä enenevässä määrin strategisesti geopolitiikassa kilpailukyvyn kasvattamisen välineenä. Ei kuitenkaan pidä unohtaa, että se on ennen kaikkea yhteistyötä, jota ilman globaaleja haasteita ei pystytä ratkaisemaan. Samalla kun standardointiin osallistujat pääsevät standardointityön kautta oman alansa kehityksen suunnannäyttäjiksi, he tekevät merkittävää työtä maailman paremman tulevaisuuden puolesta. Tähän työhön on kaikkein mahdollista tulla mukaan.

Lue lisää:

Strateginen standardointi edistää Suomen kilpailukykyä

Miten voin osallistua standardointiin?