Siirry sisältöön
13.11.2017 Artikkeli

Kaksi kynttilää

Itsenäisyyspäivänä suomalaisten kotien ikkunoita koristaa kaksi valkoista tai sinivalkoista kynttilää. Kynttilöitä on käsiteltävä varovasti, oli sitten arki tai juhla. Tulipalon yleisin syttymissyy on tulen varomaton tai huolimaton käsittely.

Jos tuli kaikista varotoimenpiteistä huolimatta sattui­si pääsemään irti, sen havaitseminen mahdollisimman aikaisin on tärkeää. Tehokkaiden alkusammutusväli­neiden ansiosta palon etenemistä pystytään hidasta­maan. Jos hyvin käy, tulipalo voidaan saada kokonaan sammuksiin ja vahingot jäävät vähäisiksi.

1 Palovaroitin

Palovaroitin on jokaisen kodin pakollinen lisä-varuste. Asunnon kaikissa kerroksissa pitää olla palovaroitin jokaista alkavaa 60 neliömetriä kohti.

SFS-EN 14604 Palovaroittimet -standardissa määritellään hälyttimien pakolliset merkinnät: valmistajan suosittelema uusimisajankohta ja normaalin, säännöllisen huollon väli.

2 Sammutuspeite

Palamattomasta materiaalista valmistettu sam­mutuspeite sopii erityisesti palonalkujen ja pie­nehköjen palojen sammuttamiseen.

SFS-EN 1869 Fire blankets -standardi kuvaa vaatimukset yhden henkilön käyttöön tarkoite­tuille, kertakäyttöisille sammutuspeitteille.

3 Käsisammutin

Käsisammuttimia ovat jauhe-, neste- ja hiilidioksidisammuttimet.

SFS-EN 3 Käsisammuttimet -standardi sisäl­tää käsisammuttimia koskevat ominaisuudet, niiden toiminnalle asetettavat vaatimukset ja testimenetelmät, jotka takaavat sammuttimien mahdollisimman helpon käytön ja toiminta-varmuuden. Vaatimuksena on muun muassa punainen väri, joka takaa tunnistettavuuden.

Julkaistu Presiis-lehden numerossa 2/2017.

Lähteet: Sisäministeriön pelastusosasto, Tukes