Siirry sisältöön
27.5.2020 Uutinen

Kangasmaskeille tulossa eurooppalainen esistandardi ennätysajassa

Eurooppalainen standardisoimisjärjestö CEN (European Committee for Standardization) laatii kangasmaskeille esistandardin varmistamaan maskien turvallisuutta ja saatavuutta.

Esistandardin (CWA, CEN Workshop Agreement) valmistelu on käynnistynyt Euroopan komission pyynnöstä, ja sitä tehdään Ranskan kansallisen standardointijärjestön AFNOR:in johdolla.

Euroopassa ollaan hiljalleen purkamassa ihmisten liikkumisrajoituksia. Tämä on herättänyt keskustelua kangasmaskien eli ns. kansanmaskien tarpeesta julkisilla paikoilla liikuttaessa. Osa Euroopan maista joko suosittelee tai on jopa määrännyt maskien käytön pakolliseksi. Kangasmaskien eurooppalaista esistandardia työstävät vain ne maat, joilla on maskille jo oma kansallinen opas. Suomella tällaista ei ole.

CWA on opastava asiakirja, se ei ole velvoittava kuten eurooppalainen standardi eikä sitä tulla vahvistamaan kansallisesti jäsenmaissa. Se voidaan laatia paljon nopeammin kuin standardi, ja tavoitteena onkin, että kangasmaskeja koskeva CWA olisi valmis jo 15.6.2020. Valmistuttuaan se tulee maksutta saataville sekä CENin että kansallisten standardointijärjestöjen, kuten Suomen Standardisoimisliitto SFS ry:n, verkkosivuille. 

CEN on osaltaan pyrkinyt auttamaan COVID-19-epidemian hallinnassa muun muassa tarjoamalla joukon henkilösuojaimia koskevia eurooppalaisia standardeja tilapäisesti maksutta kaikissa jäsenmaissaan. Suomen osalta lista näistä standardeista ja niiden latausohjeet löytyvät verkkosivuiltamme.

Lisätietoja

Antti Karppinen

Kansainvälisten asioiden johtaja
Soita: +358 40 545 2214
Viesti: antti.karppinen@sfs.fi