Hukkataloudesta kiertotalouteen – näin uudet standardit vauhdittavat välttämätöntä siirtymää
Kiertotalouteen siirtyminen on saanut uutta puhtia vastavalmistuneista kansainvälisistä standardeista. Kiertotalous toteutuu parhaiten, kun sen omaksuu koko yhteiskunta kuluttajista yrityksiin ja julkisiin organisaatioihin. Uuden ISO 59000 -standardisarjan tavoitteena on lisätä ymmärrystä kiertotaloudesta ja tukea sen toteuttamista maailmanlaajuisesti. Sarja on työkalu kaikille, jotka etsivät selkeitä ohjeita kiertotalouteen siirtymisessä.
Kiertotalous lupaa mutta myös vaatii paljon. Maapallomme kantokyvyn turvaamiseksi on välttämätöntä omaksua talousmalli, jossa luonnonvaroja käytetään kestävämmin ja tuotteet ja materiaalit pysyvät kierrossa pidempään. Kiertotalouden onnistumisessa keskeisessä roolissa ovat yritykset, joiden on suunniteltava toimintansa ja tuotteensa niin, jätteiden synty minimoituu ja materiaalien kiertokulku paranee.
Kiertotalouteen siirtyminen ei kuitenkaan käy niin vain. Puutetta on ollut yhteisistä toimintamalleista ja määritelmistä, jotka auttaisivat omaksumaan kiertotalouden periaatteet. Kansainvälisessä standardoinnissa tämä epäkohta tunnistettiin jo vuosia sitten.
ISO 59000 -sarja helpottaa kiertotalouden toteuttamista ja yhtenäistää terminologiaa
Kansainvälisen standardointityön tuloksena kiertotalous sai ensimmäiset ISO-standardinsa vuonna 2024. ISO 59000 -sarjan standardit on suunniteltu tukemaan kiertotalouden periaatteiden käyttöönottoa kaikkialla maailmassa.
Sarjan päästandardi ISO 59004 käsittelee kiertotalouden periaatteita, sanastoa ja toteutusohjeita. Standardista on valmistunut myös suomennos joka on saatavilla SFS:n verkkokaupasta.
”Standardin ansiosta kiertotalous saa vihdoin yhtenäiset periaatteet ja terminologian, johon voimme jatkossa nojata. Standardin suomentaminen on merkittävän virstanpylväs, sillä standardin myötä saamme kiertotaloudelle yhtenäisen sanaston suomeksi. Yhtenäinen sanasto helpottaa jatkossa kiertotalouden toteuttamista”, sanoo SFS/SR 239 Kiertotalous -standardointiryhmän
puheenjohtaja Paula Eskola.
ISO 59000 -sarja on siis luotu ajatuksella, että jatkossa kiertotaloudella on yhteinen kieli ja selkeät toimintaperiaatteet. Standardit tarjoavat konkreettisia ohjeita siitä, miten kiertotalous voidaan sisällyttää liiketoimintamalleihin ja operatiivisiin prosesseihin. Ohjeisto sopii kaikkien kiertotaloutta toteuttavien organisaatioiden käyttöön, olivatpa ne yrityksiä, julkisen sektorin toimijoita tai järjestöjä.
Sarjan päästandardia täydentävät standardit ISO 59010 – Ohjeita liiketoimintamalleihin ja arvoverkostoihin ja ISO 59020 – Suorituskyvyn mittaus ja arviointi. Eniten hyötyä kolmesta kiertotalouden kolmesta ISO-standardista saa käyttämällä niitä yhdessä.
Kiertotalous kehittyy myös jatkossa standardein
Kiertotalouden standardien valmistelussa on ollut mukana asiantuntijoita yli sadasta maasta ja lukuisista kansainvälisistä järjestöistä. ISO 59000 -sarjan valmistuminen edellytti pitkällistä vuoropuhelua ja yhteistyötä.
Standardointityö ei kuitenkaan päättynyt tähän, ja tulossa on vielä lisää standardeja. Esimerkiksi tuotteiden kiertotalousnäkökohtien määrittely (Product Circularity Data Sheet) saa pian ohjeistuksen standardeissa.
Kiertotalouden standardointi ei ole vain kestävän tulevaisuuden edistämistä, vaan se on myös taloudellinen mahdollisuus. Standardointityöhön osallistuville organisaatioille nimittäin avautuu kilpailuetua sitä kautta, että ne pääsevät ensimmäisten joukossa luomaan tulevaisuuden liiketoimintamalleja ja vaikuttamaan kiertotalouden kehityksen suuntaan.
Kansainvälisten standardien lisäksi kiertotaloutta standardoidaan myös Euroopassa. Eurooppalaisten standardien tasolla standardointitarpeet ja -toimet kytkeytyvät EU:n kiertotalouden toimintasuunnitelmaan ja lainsäädäntöehdotuksiin. Kiertotalouden ISO-standardointia täydentävä eurooppalainen työ on alkanut CENissä vuoden 2023 lopulla.
Osallistu 12.11. tapahtumaamme Vauhtia kiertotalouteen kansainvälisistä standardeista
Tervetuloa tilaisuuteemme kuulemaan kiertotalouden standardoinnin tuloksista ja siitä, miten standardit hyödyttävät organisaatioita siirtymisessä kohti kestäviä liiketoimintamalleja. Voit osallistua paikan päällä Allas Sea Poolilla tai etänä.
Lue lisää tapahtumasta ja ilmoittaudu mukaan.
Tiesitkö myös?
Kiertotalouden toteuttamista tukevia standardeja laaditaan myös toimialakohtaisesti. Esimerkiksi sähkö- ja elektroniikkaromun kunnostamiseksi uudelleenkäyttöä varten on tehty standardi. Tekstiilialalla pyritään taklaamaan mikromuovien ongelma standardein, ja standardoitu digitaalinen tuotepassi puolestaan parantaa tuotteiden jäljitettyyttä.