Siirry sisältöön
Aihealueet: Johtaminen / Suomalainen standardointi

SFS/SR 105 Laadunhallinta

Laadunhallinnan standardit tarjoavat työkaluja liikkeenjohdon tueksi sekä tuotteiden ja palveluiden laadun varmistamiseksi. Standardointiryhmä osallistuu laadunhallinnan kansainväliseen standardointityöhön ja varmistaa, että työssä huomioidaan Suomen mahdolliset erityispiirteet.

Standardeilla systematiikkaa laadunhallintaan

Laadunhallinnan standardit (ISO 9000 -standardisarja) esittävät laadunhallinnan periaatteet sekä tarjoavat niihin ja järjestelmällisyyteen perustuvia työkaluja yleisen liikkeenjohdon tueksi ja laadukkaan toiminnan varmistamiseksi.

Standardit koskevat laadunhallintaa ja laadunhallintajärjestelmiä. Niiden tarkoituksena on varmistaa organisaatioiden kestävä ja jatkuva menestyminen sekä asiakastyytyväisyys tuotteisiin ja palveluihin.

Osallistumalla vaikutat ja hyödyt

SFS/SR 105 on laadunhallinnan kansallinen asiantuntijaryhmä, joka osallistuu ja vaikuttaa laadunhallinnan kansainväliseen standardointiin. Se on suomalainen vastinryhmä kansainvälisille komiteoille ISO/TC 176 Quality management and quality assurance sekä ISO/TC 69 Applications of statistical methods. Laadunhallinnan standardeja laativan ISOn teknisen komitean työssä on mukana asiantuntijoita yli 90 maasta.

Osallistumalla standardointityöhön voit edesauttaa suomalaisten organisaatioiden toimintatapojen, periaatteiden ja erityispiirteiden huomioon ottamista kansainvälisessä laadunhallinnan standardoinnissa. Näin varmistetaan, että kansainvälisen laadunhallinnan standardit ovat sovellettavissa ja hyödynnettävissä myös Suomessa.

Kun osallistut laadunhallinnan standardointiryhmän työhön, voit

  • verkostoitua muiden alasi suomalaisten ja kansainvälisten asiantuntijoiden kanssa
  • vertailla muiden organisaatioiden toimintatapoja
  • saada syvällistä ja viimeisintä tietoa standardien sisällöstä ja hyödynnettävyydestä sekä tulevista standardeista
  • vaikuttaa työohjelmaan.

Standardointiryhmä on avoin kaikille asiasta kiinnostuneille. Ryhmässä on osallistumismaksu.

Tutustu laadunhallinnan periaatteisiin, joihin myös ISO 9000 -standardisarja perustuu.

Ryhmän seuraamat kansainväliset komiteat

ISO/TC 176
Quality management and quality assurance
ISO/TC 176/SC 1
Concepts and terminology
ISO/TC 176/SC 2
Quality systems
ISO/TC 176/SC 3
Supporting technologies

Ryhmän suomalaiset työkohteet

SFS 4015:1977 Teknisten spesifikaatioiden laadintaohje / E1059 - SFS 4015
Tämän standardin tarkoituksena on olla teknisen spesifikaation laatijan muistilistana. Kohdan 2 otsikkoluettelosta laatija voi tarkistaa, ettei tarpeellisia kohtia ole jäänyt pois. Oheinen luettelo on laadittu laajaksi, jotta spesifikaatioiden laatijalla olisi käytettävänään yhtenäinen otsakkeisto, jonka alle vaatimukset voidaan sijoittaa. Luettelo ei ole sinänsä spesifikaatio, eikä sitä ole tarkoitettu käytettäväksi siten, etta kaikki alakohdat esiintyvät jokaisessa spesifikaatiossa. Tämän standardin otsikkoluettelo soveltuu ensisijaisesti konkreettisten esineiden spesifikaatioihin eikä niinkään palveluihin, vaikkakin muutamat kohdat soveltuvat myös viimeksimainittuun tarkoitukseen. Standardia ei ole tarkoitettu käytettäväksi aloilla, joilla jo on käytössä kehittynyt spesifikaatioiden rakennejärjestelmään tai joilla toisenlaisen järjestelmän käyttö muusta syystä on tarkoituksenmukaista.
SFS 4360:1981 Laatutekniikka. x-R-valvontakortti / E1060 - SFS 4360
x- ja R-valvontakortit sopivat valmistusprosessin ominaisuutta kuvaavan suureen seurantaan, jos suureen luonnollinen satunnaisvaihtelu on täysin tai lähes normaalijakauman mukaista. Valvontakortin avulla voidaan mm. suorittaa laatututkimuksia valmistusprosessin suorituskyvystä, valvoa valmistusprosessia, valvoa alihankintojen laatua, todeta laatupuutteiden olemassaolo ja Iähteä etsimään niiden syitä.
SFS 4787:1982 Laatutekniikka. Yleinen spesifikaatiorakennelma / E1061 - SFS 4787
Tämän standardin periaatteita voidaan soveltaa teknisestä alasta riippumatta järjestelmien, laitteiden ja palvelujen suunnitteluun, hankintaan, valmistukseen, käyttöön ja huoltoon liittyvissä teknisissä spesifikaatioissa.

Haluatko mukaan ryhmän toimintaan? Ota yhteyttä

SFS Suomen Standardit

https://sfs.fi/

Risto Pulkkanen

risto.pulkkanen@sfs.fi