Siirry sisältöön
17.4.2023 SFS:n standardointityö

Pelastus- ja väestönsuojelualaa koskevat standardit lausunnolla

Maailmanlaajuiset ISO-standardit ISO 22322:2022 Security and resilience — Emergency management — Guidelines for public warning ja ISO 22324:2022 Security and resilience – Emergency management – Guidelines for colour-coded alert ovat juuri nyt avoimella lausuntokierroksella SFS:n lausuntopyyntöpalvelussa.

Lausuntojen tarkoituksena on selvittää, tulisiko nämä standardit hyväksyä kansallisiksi SFS-standardeiksi eli suomalaisiksi standardeiksi. Kansalliseksi SFS-standardiksi vahvistaminen viestii alan organisaatiolle ja ammattilaisille, että tämän mukainen toiminta on tavoiteltavaa Suomessa, vaikka standardin käyttö ja soveltaminen onkin täysin vapaaehtoista, ellei viranomainen toisin päätä.

Suomalaisten standardointiryhmien tehtävä on arvioida tarve ISO-standardien vahvistamiselle kansallisiksi SFS-standardeiksi. Nämä lausuntokierrokset on käynnistetty standardointiryhmän SFS/SR 211 Yhteiskunnan turvallisuus toimesta, ja lausunta-aika päättyy 9. toukokuuta 2023.

Standardi ISO 22322 antaa ohjeita väestön varoittamisen kehittämiseen, hallintaan ja toteuttamiseen ennen tapahtumia, niiden aikana ja niiden jälkeen. Standardi ISO 22324 opastaa värikoodien käytöstä, kun viestitään vaarasta ja tilanteen vakavuudesta. Standardit on tarkoitettu kaikkien sellaisten organisaatioiden hyödynnettäväksi, jotka ottavat osaa ja vastuuta väestön varoittamisesta.

Tutustu standardiehdotukseen ISO 22322 SFS:n lausuntopyyntöpalvelussa

Tutustu standardiehdotukseen ISO 22324 SFS:n lausuntopyyntöpalvelussa

Lisätiedot

Janne Kalli

Johtava asiantuntija
Soita: +358 44 050 0439
Viesti: janne.kalli@sfs.fi