Siirry sisältöön
5.2.2025 Uutinen

Sisämarkkinoita ei vahvisteta ilman standardointia

Standardointi on välttämätön osa toimivia, kehittyviä ja kilpailukykyisiä sisämarkkinoita, toteaa SFS kannanotossaan EU:n komission tulevaan sisämarkkinastrategiaan. Strategialla pyritään nykyaikaistamaan sisämarkkinoita, jotta ne tukisivat paremmin Euroopan kilpailukykyä ja innovointia.

Vahvemmat sisämarkkinat tarkoittavat yksinkertaisempia säädöksiä, parempaa tuottavuutta, enemmän innovaatioita ja vahvempaa kilpailukykyä. Euroopan komission tulevassa sisämarkkinastrategiassa on otettava huomioon standardoinnin keskeinen rooli sisämarkkinoiden ja talouden kehityksessä.

Sisämarkkinat mahdollistavat vapaan liikkuvuuden ja kaupan Euroopassa, edistävät kasvua ja kehitystä sekä varmistavat yhdenmukaiset säännöt. Standardit ovat olennainen osa toimivaa sisämarkkina-aluetta. Ne varmistavat markkinoilla olevien tuotteiden ja palvelujen laadun, turvallisuuden ja yhteentoimivuuden. Yhdenmukaistetut eli harmonisoidut standardit helpottavat myös eurooppalaisen lainsäädännön noudattamista.

Nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa standardointi on yhä tärkeämpää Euroopan kilpailukyvyn vahvistamiseksi. Eurooppa ei pysy Yhdysvaltojen ja Kiinan vauhdissa mukana, vaan sen tuottavuus on kasvanut jatkuvasti hitaammin kuin muiden isojen talouksien.

Standardoinnin merkitys huomioitava ja johdonmukainen käyttö varmistettava myös jatkossa

SFS on eurooppalaisen standardointijärjestön CENin jäsen, ja yhdessä toisen eurooppalaisen standardointijärjestön CENELECin kanssa ne tukevat Euroopan komission pyrkimyksiä vahvistaa sisämarkkinoita. Jotta standardoinnin etuja voitaisiin hyödyntää parhaalla mahdollisella tavalla, CEN, CENELEC ja SFS pitävät tärkeänä, että komissio

  • huomioi standardoinnin merkityksen taloudelliselle kilpailukyvylle ja tuottavuudelle
  • varmistaa julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuuden pitkän aikavälin vakauden
  • omaksuu standardointiin johdonmukaisen lähestymistavan eri lainsäädäntöhankkeissa
  • varmistaa, että uudessa lainsäädännössä annetaan tarvittaessa viitestandardeja uuden lainsäädäntökehyksen avulla.

Sisämarkkinastrategian kehittämisessä tulee huomioida eurooppalaisen standardointijärjestelmän alhaalta ylöspäin etenevän, konsensusperustaisen toimintamallin säilyminen. On tärkeää turvata julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuuden pitkäaikainen vakaus CENin, CENELECin ja Euroopan komission välillä. Tämä sisältää nykyisen sääntelykehyksen, asetus 1025/2012, joka tarjoaa selkeät puitteet standardoinnille. Julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuuden ja sääntelykehyksen vakaus luo varmuutta, joka tukee standardien kehittäjiä ja käyttäjiä, ja mahdollistaa sujuvan siirtymän kohti uudistuksia, jotka vahvistavat EU:n asemaa globaalissa kilpailussa.

Sisämarkkinastrategiassa on lisäksi tärkeää varmistaa standardoinnin yhtenäinen ja johdonmukainen käyttö lainsäädäntöhankkeissa. Epäselvyydet ja epäjohdonmukaisuudet voivat aiheuttaa epävarmuutta sidosryhmille ja hidastaa standardoinnin täyttä potentiaalia Euroopan talouden tukemisessa.

Innovaatiot markkinoille standardien avulla

Standardien hyödyntäminen on erityisen tärkeää innovaatiolle, sillä ne mahdollistavat uusien ratkaisujen tuomisen markkinoille ja tukevat EU:n kilpailukykyä maailmanlaajuisesti. Tämä on olennaista erityisesti ilmastonmuutoksen torjunnan ja digitaalisen murroksen kaltaisten haasteiden ratkaisemisessa.

Euroopan sisämarkkinoiden sääntelyn tulisi jatkossa hyödyntää niin sanotun uuden lähestymistavan viitekehystä (New Legislative Framework) johdonmukaisesti, jotta lainsäädäntö olisi selkeää ja helppokäyttöistä kaikille osapuolille. Nykytilanteessa sääntelyn hajanaisuus hankaloittaa vaatimustenmukaisuuden varmistamista, ja tästä syystä komission tulisi kiinnittää erityistä huomiota NLF:n yhdenmukaiseen soveltamiseen kaikilla lainsäädännön osa-alueilla.

SFS:n kannanotto kokonaisuudessaan Näin vaikutamme -sivulla: Single Market Strategy – SFS position paper 2025 January

Lisätietoja

Karina Vikman

Yhteiskuntasuhteiden johtaja
Soita: +358 40 532 1532
Viesti: karina.vikman@sfs.fi