Standardit Tanskan EU-puheenjohtajakauden ja Euroopan poliittisten tavoitteiden tukena
Tanska aikoo EU:n neuvoston puheenjohtajamaana keskittyä turvallisuuden lisäksi kilpailua ja vihreää siirtymää tukeviin teemoihin. Näiden edistämiseen se saa apua eurooppalaisesta standardoinnista.

Tanska pyrkii 1. heinäkuuta alkaneella puheenjohtajakaudellaan vahvistamaan EU:n turvallisuutta ja kilpailukykyä tunnuslauseenaan ”Vahva Eurooppa muuttuvassa maailmassa”. Ohjelmassaan se korostaa ympäristön kestävyyttä, taloudellista kilpailukykyä, digitalisaatiota, turvallisuutta ja puolustusta sekä terveysalan innovointia.
Sisämarkkinat tarvitsevat standardeja
Eurooppalaiset standardit laaditaan kansallisten asiantuntijoiden yhteistyössä ja konsensusperiaatteen mukaisesti. Ne tarjoavat yhteisen kielen uusille teknologioille ja edistävät innovointia sekä Euroopan johtoasemaa globaaleilla markkinoilla esimerkiksi tekoälyyn, kvanttilaskentaan ja kyberuhkien torjumiseen liittyen.
Sisämarkkinoiden toimivuus ja EU:n kilpailukyky edellyttävät vahvaa ja hyvin toimivaa eurooppalaista standardointijärjestelmää. Eurooppalaiset standardointijärjestöt CEN ja CENELEC haluavat vahvistaa EU:n ja eurooppalaisen standardoinnin välistä kumppanuutta ja ovat sitoutuneet sisämarkkinoiden kehittämiseen ja lujittamiseen EU:lle esittämällään toimintasuunnitelmalla. Se on hyvin linjassa Tanskan EU-puheenjohtajakauden painopisteiden kanssa.
Yhteisten eritelmien käyttöä lainsäädännön tukena on tarkoin harkittava
Euroopan tärkeimpien tavoitteiden edistämiseksi CEN, CENELEC ja niiden 34 kansallista jäsentä, SFS Suomen Standardit mukaan lukien, odottavat yhteistyötä Tanskan kanssa sen puolivuotisen EU-puheenjohtajuuden aikana. Erityisen tärkeäksi CEN-CENELEC nimeää komission Omnibus-paketissa julkaiseman ehdotuksen yhteisten eritelmien (common specifications) käyttöönotosta EU:n lainsäädännössä viitattaviksi julkaisuiksi. Komissio nosti tämän esille toukokuussa 2025 julkaisemansa sisämarkkinastrategian yhteydessä.
Yhdenmukaistetut eli harmonisoidut standardit ovat jo pitkään osoittautuneet tehokkaimmaksi välineeksi EU:n lainsäädännön tukemiseen. Standardit kehitetään avoimessa ja konsensukseen perustuvassa prosessissa, johon osallistuu aktiivisesti näitä standardeja käyttäviä sidosryhmiä. Yhteisten eritelmien käyttöä olisi harkittava vain suppeasti määritellyissä ja asianmukaisesti perustelluissa tapauksissa. Eurooppalaiset standardointijärjestöt uskovat vakaasti, että liiallinen tukeutuminen yhteisiin eritelmiin uhkaa heikentää uutta lainsäädäntökehystä (New Legislative Framework, NLF).
CEN ja CENELEC haluavat syventää vuoropuheluaan EU:n ja kaikkien asiaankuuluvien sidosryhmien kanssa siitä, miten eurooppalaista standardointijärjestelmää voidaan kehittää vastaamaan nopeasti muuttuviin teknologisiin ja poliittisiin tarpeisiin.
Lisätietoja
