Siirry sisältöön
6.8.2020 Uutinen

Vain oikein käytetystä maskista on hyötyä

Kankaiset tai kertakäyttöiset kansalaisten käyttöön tarkoitetut kansanmaskit ja etupäässä terveydenhuollon ammattilaisten käyttöön tarkoitetut kirurgiset suu-nenäsuojaimet ja hengityssuojaimet eroavat toisistaan vaatimuksiltaan ja suojaavuudeltaan. Yhteistä kaikille on se, että niiden antama suoja edellyttää oikeanlaista käyttötapaa.

Keskustelu erilaisista maskeista, niiden käytön hyödystä sekä pakollisuudesta tai vapaaehtoisuudesta käy vilkkaana. Kertakäyttöisiä tai kankaisia – joko ostettuja tai itse ommeltuja – kansanmaskeja ei luokitella henkilönsuojaimiksi kuten hengityssuojaimia eikä lääkinnällisiksi laitteiksi kuten kirurgisia suu-nenäsuojaimia. Hengityssuojainten ja kirurgisten suu-nenäsuojainten turvallisuusvaatimukset määritellään säädöksissä ja niiden mukaisissa standardeissa. 

Lue lisää kansanmaskeista, kirurgisista suu-nenäsuojaimista ja hengityssuojaimista Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin sivuilta.

Eurooppalainen esistandardi asettaa minimivaatimukset kansanmaskien turvallisuudelle ja opastaa käytössä

Myös kansanmaskien turvallisuustasoa on Euroopassa pyritty yhdenmukaistamaan kesäkuussa valmistuneella esistandardilla eli CWA-asiakirjalla. Esistandardin suomenkielinen käännös valmistunee elokuun aikana. 

Esistandardi antaa tuoreen eurooppalaisen näkemyksen kansanmaskien suunnittelun, valmistuksen ja testauksen minimivaatimuksista sekä oikeaoppisesta käytöstä. Kasvomaskista on hyötyä ainoastaan silloin, jos sitä käyttää oikein. 

Muista maskin lisäksi muut turvallisuusohjeet

Kasvomaskin oikeaoppisen käytön lisäksi ei saa unohtaa muita koronavirukseen liittyviä turvallisuusohjeita: turvavälejä, käsihygieniaa ja oikeaa tapaa yskiä ja aivastaa. Kun käytät maskia, muista nämä:

  • Onpa kyse kankaisesta tai kertakäyttöisestä maskista, sen on peitettävä nenä, suu ja leuka. Ilma kulkee sekä suun että nenän kautta. Suojan tulisi istua tiiviisti kasvoilla. Suojauskyky heikkenee huomattavasti, jos ilmaa pääsee maskin ohi.
  • Älä koske likaisin käsin maskiin. Uusi maski on laitettava päälle aina puhtain käsin eikä siihen saa koskea käytön aikana. Myös hiusten, nenän ja silmälasien koskettelua pitää välttää.
  • Käytä vain puhdasta maskia. Maskia käytetään vain kerran, jonka jälkeen kertakäyttöinen hävitetään ja kankainen pestään. Suomessa Tukes ohjeistaa pesemään maskin 90 asteessa, CWA-asiakirja vähintään 60 asteessa. Kostunut maski pitää vaihtaa heti.
  • Maskia ei saa välillä siirtää leualle tai otsalle. Jos liikutat maskin pois kasvoilta, vaihda se. Maskin siirtely lisää viruksen siirtymisriskiä hengitysteihin.

Lisää aiheesta

Kansanmaskeille on valmistunut eurooppalainen esistandardi 
Koronaviruspotilaiden hoidossa tarvitaan standardien mukaisia hengityssuojaimia