Siirry sisältöön
13.1.2021 Uutinen

Varo katolta putoavaa lunta ja jäätä

Katoilta putoava lumi ja jää ovat jälleen ajankohtainen uhka kaduilla liikkuville. Kansainvälinen varoitusmerkki muistuttaa jalankulkijoita vaanivasta vaarasta.

Viime päivien lumimyräkkä tuonut talviset olosuhteet koko maahan. Lunta on tullut paikoin runsaasti ja sitä on kertynyt talojen katoille. Pelastuslaitokset ovat varoittaneet, että katoilla on nyt vaarallisen paljon lunta, jota ei ole ehditty pudottaa. Onkin syytä tarkkailla kattoja ja varoa sieltä mahdollisesti putoavia lumimassoja. 

Katolla olevasta lumesta voidaan varoittaa kansainvälisellä varoitusmerkillä. Kansainvälisten turvamerkkien tavoitteena on edistää turvallisuusohjeiden ymmärtämistä ja omaksumista maasta, kielestä ja kulttuurista riippumatta. Myös merkkien kirjavuutta halutaan vähentää yhteisesti sovituilla turvallisuusmerkeillä.  

Kolmion muotoisessa merkissä on keltaisella pohjalla musta ihmishahmo, talo ja hahmon päälle katolta putoavaa lunta.
Merkissä on keltaisella pohjalla musta ihmishahmo, talo ja hahmon päälle katolta putoavaa lunta. Merkin yhteyteen on lisättävä selittävä teksti viestin perillemenon varmistamiseksi.

Turvallisuusmerkkejä käytetään muun muassa kiinteistöissä ja julkisissa liikennevälineissä, turvalaitteissa, tuotemerkinnöissä ja turvallisuusoppaissa. Turvallisuusmerkit on koottu yhteen kansainväliseen standardiin ISO 7010 ja merkit on jaettu kielto-, määräys-, palotorjunta-, pelastus- ja varoitusmerkkeihin.   ISO 7010 on vahvistettu myös Euroopassa ja Suomessa sen tunnus on SFS-EN ISO 7010.

Lue lisää:

Päivitys 28.2.2023: Standardin SFS-EN ISO 7010 linkki päivitetty.