Kaj saunassakin on standardeja?
Saunomisen suosio maailmalla on kasvussa, ja Euroviisuissa KAJ löylyttelee saunan lopullisesti maailmankartalle. Suomessa saunaintoilu on tietysti omaa luokkaansa, mutta merkittäviä saunakulttuureja on kehittynyt muihinkin maihin. Esimerkiksi Saksassa on paljon saunoja ja oma, Suomesta eroava saunakulttuurinsa. Saunominen on siis kulttuurisidonnaista toimintaa, eikä saunomisen tapoja ole standardoitu. Sen sijaan sauna rakennettuna ympäristönä kätkee sisälleen lukuisia standardeja, joiden kanssa heitämme nyt löylyt.

Saunominen alkaa lämmittämisestä. Nykyään sähkökiuas vain napsautetaan päälle, ja se on siinä. Sähkökiukaiden toiminta on tietysti standardien mukaista – ovathan saunojen rakentamisessa turvallisuus ja käytännöllisyys kaiken a ja o.
Toimivien kiukaiden takana ovat eurooppalaiset sähkökiuasstandardit SFS-EN 60335-1
ja SFS-EN 60335-2-53, joiden mukaiset vaatimukset ja testit nykyaikainen kiuas käy läpi. Standardeista ensin mainittu käsittää yleiset vaatimukset turvallisuustestauksesta kotitalouksiin tarkoitetuille sähkölaitteille ja jälkimmäinen on erityisesti sähkökiukaita käsittelevä, tarkentava osa.
Standardien ansiosta voimme siis saunoa kuten saunomme. Kun sähkökiuas on standardin mukainen, vesi ei pääse vaikuttamaan sähköiseen eristykseen ja voimme heittää löylyä totutusti. Puulämmitteisille kiukaille on niin ikään oma standardinsa.
Miksi ulkomailla ei aina saa heittää löylyä?
Ihmetyksen aihe meille suomalaisille joissakin ulkomaalaisissa saunoissa on löylykielto – tai käytäntö, että löylyä saa lyödä vain nimetty saunamestari. Todennäköisesti kiuas ei näissäkään standardin mukaisissa saunoissa estä löylynheittoa, vaan kiellon taustalla vaikuttavat kulttuuriset syyt.
Löylykieltoa pääsi hiljan ihmettelemään itse KAJ niinkin lähellä kuin Ruotsissa. KAJ’n kokemus saattoi paljastaa myös yhden syyn löylykieltoon: kyseisessä saunassa ei ollut lainkaan lattiakaivoa.
Niin, pelkät kiuasstandardit eivät vielä riitä siihen, että voimme saunoa totutuin menoin. Viemäröinti on oma lukunsa, mutta samoin ovat eristäminen, valaistus ja ilmanvaihto. Kun kurkkaamme saunan paneloinnin taa, kohtaamme luultavasti eristyslevyjä. Nämä noudattavat lämmönjohtavuutta määrittävää standardia. Saunassa käytettäville valaisimille on myös oma standardinsa, samoin rakennusten ilmanvaihdolle.
Missä sauna, siellä standardi
Saunoja meillä Suomessa on arviolta yli 3,5 miljoonaa. Saunojen määrä on merkittävä noin 5,6 miljoonan asukkaan maassa: luku on maailman suurin suhteutettuna asukaslukuun ja saunoja on meillä jopa hieman enemmän kuin autoja.
Jo pelkästään Suomen saunojen määrä kertoo, että saunojen valmistaminen on merkittävää liiketoimintaa. Liiketoimintaa saunabisneksen takana buustaavat johtamisen standardit. Esimerkiksi maailman käytetyimpiin lukeutuvat johtamisen standardit ISO 9001 Laadunhallinta ja ISO 14001 Ympäristöjohtaminen ovat tärkeitä myös saunoja ja kiukaita valmistaville yrityksille. Näistä standardeista kuulet lisää SFS:n kesäkuisessa webinaarissa Ajankohtaista johtamisen standardeista.
Euroviisuissa saunat ajatetaan konkreettisesti maailmankartalle, sillä paikalle on saapumassa lukuisia siirrettäviä saunoja. Näihin saunoihin pätevät samat standardit kuin muihinkin – kiukaista lähtien.
Ei ole yksi eikä kaksi kertaa kun saunassa on tultu tutuiksi, ja nyt tultiin tutuiksi standardien kanssa. Bara bada bastu!

Panu Lempiäinen
Kirjoittaja työskentelee SFS:n markkinointiviestinnän asiantuntijana ja on saunonut useissa eri maissa. Hänen kaukaisimmat saunakokemuksensa ovat Låktatjåkkon vuoristomajasta, joka sijaitsee 1228 metrin korkeudessa Ruotsissa, ja Venäjän Siperiasta, Baikaljärven Olkhon-saarelta.