Siirry sisältöön
18.9.2019 Uutinen

Helsingin Sanomat kaipaa standardia eKuitista

Helsingin Sanomat kaipaa 18.9.2019 pääkirjoitussivullaan standardia sähköisestä kuitista. Lehti kummeksuu sitä, että EU on jo vuosia edistänyt siirtymistä digitaaliseen talouteen, mutta kuittiasiat ovat vielä levällään.

Matkapuhelinten yleistyminen on lehden mielestä hyvä esimerkki siitä, miten hyvät standardit saavat yritykset mukaan kilpailuun. Yhden ohjelmistovalmistajan ratkaisujen varassa oleminen johtaa siihen, että säästöt jäävät saavuttamatta. Eurooppalaiset standardit sen sijaan edistävät ja tukevat toimivia markkinoita.

Suomi aikoo edistää tilannetta ja on tehnyt aloitteen eurooppalaiselle standardointijärjestölle CENille standardin laatimiseksi sähköisestä kuitista (eKuitista). Aloitetta ovat olleet edistämässä Valtionkonttori, Verohallinto, Tieto ja Finanssiala ry. Jos CEN hyväksyy SFS:n aloitteen Suomella on hyvät mahdollisuudet vaikuttaa EU:n digitaalisten sisämarkkinoiden edistymiseen.

Sähköisen kuitin standardi täydentäisi EU:n tukemaa sähköistä laskutusta käsittelevää vuonna 2017 valmistunutta standardia SFS-EN 16931. Euroopan komission tavoitteena on, että julkisissa hankinnoissa siirrytään EU:ssa vuoden 2020 aikana sähköiseen laskutukseen.

Tänä syksynä valtion on tarkoitus pilotoida eKuitteja. Vuoteen 2025 mennessä eKuitista on määrä tulla valtion yhteinen ja pakollinen ratkaisu, jolloin kaikki valtion kanssa toimivat käyttäisivät eKuittia.

Linkki kirjoitukseen