Siirry sisältöön
6.11.2019 Uutinen

Kiertotalouden standardeilla kohti kestävää kehitystä

Kiertotalouden standardoinnin kansallinen ryhmä on aloittanut toimintansa. SFS:n ryhmä seuraa ja osallistuu kiertotalouden kansainvälisten ISO-standardien laadintaan.

Kiertotalouden kansainvälisessä komiteassa ISO/TC 323 Circular economy laaditaan organisaatioiden kiertotalouteen liittyvän toiminnan tueksi ohjeita, työkaluja ja vaatimuksia, joilla edistetään kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamista. Standardeja voivat hyödyntää monenlaiset organisaatiot alasta ja koosta riippumatta.

Toteutusohjeita, laskenta- ja mittausmenetelmiä

Standardointi alkaa kiertotalouden periaatteiden ja käsitteiden määrittelemisestä. Yhtenäinen termistö sujuvoittaa työskentelyä, kun kaikilla on samanlainen käsitys mistä puhutaan. Lisäksi suunnitteilla on ohjestandardeja kiertotalouden toteuttamiseen, toimialakohtaiseen soveltamiseen sekä mittaamiseen. Tarkoitus on myös koota case-esimerkkejä valituista teemoista. Standardointiprojektien esivalmistelu on jaettu neljälle kansainväliselle ryhmälle, jossa kussakin on mukana myös suomalaisia asiantuntijoita.

– Toivon, että saamme tehtyä ISOn standardeista sellaisia, jotka aidosti auttavat yrityksiä toteuttamaan kiertotalouden periaatteita omassa toiminnassaan, sanoo kansallisen ryhmän puheenjohtaja, johtava asiantuntija Paula Eskola Motiva Oy:stä.

–Kiertotalous on kaikkia toimialoja läpileikkaava teema, joka liittyy laajalti kestävän kehityksen kysymyksiin. Sen vuoksi on mietittävä, mitkä asiat ja menetelmät hyötyvät standardoinnista ja mitä niistä käsitellään tässä ryhmässä, Paula Eskola jatkaa.

Kiertotalouteen liittyy runsaasti eri toimialojen teknisiä standardeja. Niiden laadinta kuuluu kunkin alan omille komiteoille.

Standardointiryhmässä vaikutetaan ja verkostoidutaan

Paula Eskola suosittelee standardointiryhmään liittymistä.

– SFS:n ryhmiin osallistumalla pääsee oikeasti vaikuttamaan standardien sisältöön. Ryhmät ovat myös hyviä foorumeita tiedonvaihtoon ja verkostoitumiseen sekä kansallisesti että globaalilla tasolla, Paula Eskola kertoo.

Kiertotalouden kansainvälisen komitean työhön osallistuu 58 maata. Suomen ryhmässä SFS/SR 329 Kiertotalous on tällä hetkellä mukana 18 organisaatiota. Jäsenet ovat valtionhallinnosta, tutkimuslaitoksista, korkeakouluista, teollisuusliitoista sekä eri alojen yrityksistä. Uudet jäsenet ovat tervetulleita mukaan rakentamaan kiertotalouden uusia standardeja!

Lue lisää standardeihin vaikuttamisesta

Lisätietoja

Sari Sahlberg

Asiantuntija
Soita: +358 50 361 6249
Viesti: sari.sahlberg@sfs.fi