Siirry sisältöön

Miten voin osallistua standardisointiin?

Standardisointiin on mahdollista osallistua monella tavalla. Kaikkien alansa kehityksestä kiinnostuneiden kannattaa osallistua liittymällä standardisointiryhmään, seuraamalla standardisoinnin etenemistä tai kommentoimalla standardiehdotuksia.

Standardisointi on strateginen valinta

Standardisointiin osallistumisesta on yrityksellesi suoraa hyötyä. Kun osallistut, yrityksesi on etulyöntiasemassa, sillä saat ensikäden tietoa toimialaasi vaikuttavista tekijöistä ja pystyt ottamaan ne huomioon omassa liiketoiminnassasi.

Osallistuminen on strateginen ratkaisu, jonka moni suomalainen ja kansainvälinen yritys on jo tehnyt. Onko sinun yrityksessäsi arvioitu standardisoinnin liiketoiminnalliset hyödyt?

Video: Miten ja miksi standardeihin vaikutetaan

Miksi kannattaa osallistua?

Standardi ei ole – eikä sen pidä olla – ylhäältä päin saneltu vaatimus. Standardisointi on kaikille avointa; kuka tahansa voi osallistua standardien laadintaan ja näin vaikuttaa niiden sisältöön.

Standardisointityöhön osallistumisesta on monia etuja:

  • Saat ennakkotietoa tulevista standardeista.
  • Voit vaikuttaa standardien sisältöön.
  • Pysyt ajan tasalla eurooppalaisessa ja maailmanlaajuisessa standardisoinnissa.
  • Verkostoidut alan parhaiden asiantuntijoiden kanssa.
  • Saat kilpailuetua organisaatiollesi.
  • Helpotat organisaatiosi tuotteiden ja palveluiden sopeuttamista standardien vaatimuksiin.

Standardisointiryhmässä vaikutat vahvimmin

Liity standardisointiryhmään, jossa voit seurata standardisoinnin etenemistä, osallistua standardiehdotusten kommentointiin ja verkostoitua muiden alan toimijoiden kanssa.

Standardien laatimiseen voi osallistua kuka tahansa. Usein mukana on viranomaisten, teollisuuden, kaupan ja kuluttajien edustajia, monesti myös asiantuntijoita korkeakouluista ja tutkimuslaitoksista. Ryhmien uudet jäsenet perehdytetään standardisointiin ja sen prosesseihin.

Standardisointiryhmät seuraavat oman alansa eurooppalaista ja maailmanlaajuista standardisointia, ja jotkin ryhmät laativat tarvittaessa suomalaisia standardeja. Ryhmä pitää kokouksia tarpeen mukaan 1–4 kertaa vuodessa ja päättää yhdessä Suomen kannanotoista standardiehdotuksiin. Jäsenet saavat käyttöönsä standardien valmisteluun liittyvät asiakirjat ja standardiluonnokset.

Standardisointiryhmän jäsenenä voit osallistua eurooppalaisen standardisointijärjestön CENin ja maailmanlaajuisen ISOn kokouksiin ja saada parhaimmat mahdollisuudet vaikuttaa standardien sisältöön.

Tarkempia tietoja osallistumisesta ja ja standardisointiprosessista löydät SFS:n materiaalipankissa ladattavissa olevasta Osallistu ja vaikuta standardisointityöhön -oppaasta (pdf).

Mitä hyötyä Tampereen Särkänniemi on saanut osallistumisesta standardisointiin?

Jäsenyys on ryhmästä riippuen maksullista tai maksutonta

Standardisointiryhmiin liittyy osallistumismaksu. Osa ryhmistä saa toimintaansa julkista tai muuta rahoitusta, ja tällöin ryhmän jäsenyys on maksuton. Suomessa standardisointiryhmistä vastaavat SFS:n lisäksi eri toimialoja edustavat organisaatiot eli toimialayhteisöt.

Tieto SFS:n ylläpitämien ryhmien maksullisuudesta tai maksuttomuudesta on kunkin ryhmän esittelysivulla. Muiden kuin SFS:n standardisointiryhmien toiminnan rahoitusta koskevat tiedot saat niistä vastaavalta toimialayhteisöltä.

SFS:n vastuulla oleva standardisointi

Voit osallistua SFS:n ylläpitämään standardisointiin liittymällä standardisointiryhmään.

Tarjoamme myös maksullista seurantapalvelua niille SFS:n vastuulla oleville standardisointialueille, joita varten ei ole perustettu kansallista standardisointiryhmää. Tilaa seurantapalvelu.

 

Katso lista kaikista Suomen standardisointiryhmistä.
Voit tutustua standardisointiin myös aihealueet-osiossamme.
Lataa Osallistu ja vaikuta standardisointityöhön -opas materiaalipankistamme

Kommentoi standardiehdotuksia

Pääset vaikuttamaan standardeihin myös lausuntopyyntöpalvelussamme. Rekisteröitymällä käyttäjäksi voit arvioida standardiehdotuksia ja antaa parannusehdotuksia niiden sisältöön.

Katso, millaisia ehdotuksia on nyt lausuntokierroksella, ja kommentoi niiden sisältöä!

Tee aloite uudesta standardista

Tuleeko mieleesi asia, joka vaatii standardia? Toimi itse tai ryhmäsi kanssa ja tee standardialoite!