Tunnetko standardit?
Helsingin Sanomien Kuukausiliite tarttui aiheeseen, joka ei kuulemma juuri voisi olla kuivempi. Aiheena on tietysti standardit ja lähtökohtana se, että vaikka elämme lujasti standardoidussa todellisuudessa, emme sitä juuri huomaa. Ja niinhän sen tulee ollakin: standardit onnistuvat tehtävässään, kun ne tekevät itsensä huomaamattomiksi. Millaisia havaintoja Kuukausiliite näistä arjen piilotetuista koodeista tekee?
![](https://sfs.fi/wp-content/uploads/2025/02/AdobeStock_542887731_SFS_tausta-1600x1000.jpg)
Toimittaja Teppo Sillantauksen artikkeli ”Tämä on ihan standardi lehtijuttu” (1.2.2025) kertoo standardeista esittelemällä niitä arkisten esimerkkien kautta. Jo juttu itsessään toimii esimerkkinä standardien käytöstä. Artikkelin kieli nimittäin noudattaa vuonna 2023 hyväksyttyä standardia SFS-ISO 24495-1:2023 Selkeä kieli. Osa 1: Keskeiset periaatteet ja ohjeet.
Johdannon jälkeen juttu lähtee liikkeelle lasten maailmasta. Toimittaja esittelee niin tuttistandardia kuin lasten nukkumaympäristön turvallisuutta, jonka määrittämisessä standardit ovat keskeisessä roolissa.
”Tutti on aika yksinkertainen asia, tuttistandardi ei”, Sillantaus kirjoittaa.
Lasten heräämisen ja leikkien kautta kerronta etenee kuntosalille, jossa standardit varmistavat niin juoksumaton turvallisuutta kuin salin ilmanvaihtoa ja valaistusta. Standardeista tatuointien ja silmälasienkin takana puhutaan ja pian edetään jo standardoinnin historiaan ja esitellään standardoinnin klassikoita mittajärjestelmistä ruuvinkierteisiin – unohtamatta suomalaisen standardoinnin yli 100-vuotista historiaa.
Entä mitä kaikkea voi standardoida ja mistä tunnistaa onnistuneen ja toisaalta epäonnistuneen standardin? Sitäkin jutussa päästään pohtimaan.
Lue lisää Kuukausiliitteestä. Artikkeli on vain tilaajille.
Kuuntele podcastia standardeista
SFS:n Mitä ihmettä? -podcastissa standardeja lähestytään myös näkökulmasta, miten ne vaikuttavat arkeemme ”piilotettuina koodeina”.
Kuuntelu-urakka on hyvä aloittaa vaikkapa jaksosta 5, jossa pohditaan hyvin samankaltaisia kysymyksiä kuin Kuukausiliitteen jutussa. Esimerkiksi sitä voiko mitä vain standardoida – vaikka ison tuopin?
Standardeista muualla mediassa
Suomen Kuvalehti 27.3.2024: 26 000 huomaamatonta
mutta aika isoa asiaa
Yle 28.1.2024: Sääntö-Suomen hyvä puoli on se, että anaalitappi ei jää jumiin – testaa miten hyvin tunnet standardit