Siirry sisältöön
22.9.2023 Tapahtumamateriaalit

Katsaus väestönsuojelun kokonaisuuteen ja standardeihin

Väestönsuojelu on tärkeä osa yhteiskunnan valmiutta vastata erilaisiin uhkiin ja hätätilanteisiin sotatilanteissa. Väestönsuojelun tarkoituksena on suojella siviiliväestöä aseellisen hyökkäyksen vaaroilta ja välittömiltä vaikutuksilta sekä luoda edellytykset eloonjäämiselle. Seminaarissamme 22.9. loimme katsauksen väestönsuojelun kokonaisuuteen ja standardeihin ja esittelimme valmistuvaa väestönsuojastandardia ISO 22359.

Suomessa valtakunnallisesta väestönsuojelusta vastaavat sisäministeriön pelastusosasto ja muut hallinonalat omien vastuidensa osalta. Väestönsuojelu on kokonaisuus, jossa laaja sidosryhmien välinen yhteistyö on oleellisen tärkeää. Väestönsuojat ovat yksi osa väestönsuojelua. Niiden ylläpidosta ja kunnostuksesta vastaa rakennuksen omistaja.

ISOssa laaditaan suomalaisvoimin paraikaa kansainvälistä standardia väestönsuojista. Standardi ISO 22359 on juuri nyt maailmanlaajuisella avoimella lausunnolla. Tutustuimme tilaisuudessa standardin sisältöön ja hyötynäkökulmiin.

Väestönsuojien lisäksi loimme yleisen tilannekatsauksen muihin standardeihin, jotka ovat hyödyllisiä niin pelastusviranomaisille kuin muillekin sidosryhmille, joille väestönsuojelu ja sen kehittäminen on tärkeää.

Seminaarin järjesti SFS:n standardointiryhmä SFS/SR 211. Ryhmä ottaa osaa ja edustaa Suomea eurooppalaisessa (CEN) ja maailmanlaajuisessa (ISO) yhteiskunnan turvallisuuden eli kokonaisturvallisuuden standardoinnissa.

Katso tallenne

Kuuntele myös Mitä ihmettä? -podcastin jakso turvallisuudesta ja väestönsuojista

Esitysmateriaalit

Väestönsuojelun johtaminen Suomessa
Pasi Ryynänen, yksikön johtaja, sisäministeriö

Väestönsuojelua koskeva lainsäädäntökokonaisuus
Jyri Paasonen, tutkija, Vaasan yliopisto

Väestönsuojelun ja varautumisen lyhyt historia ja nykyiset tarpeet
Jaakko Koivula, väestönsuojeluasiantuntija, SPEK

Tuleva väestönsuojastandardi – ISO 22359 Guidelines for hardened protective shelters
Jyrki Ronkainen, vanhempi neuvonantaja, Temet international Oy
Pertti Woitsch, toimitusjohtaja, Woitsch Consulting Oy

Suomalaiset väestönsuojelualan SFS-standardit
Janne Kalli, SFS, johtava asiantuntija

Kysy lisää

Janne Kalli

Johtava asiantuntija
Soita: +358 44 050 0439
Viesti: janne.kalli@sfs.fi