Siirry sisältöön
11.1.2023 Blogi
Suvi Pasanen

Rollaattorit parkkiin – elokuva alkaa!

Olen keskipainoinen, keskimittainen, keski-ikäinen ja keskituloinen – siis hyvin keskimääräinen ihminen. Ja aikanaan minusta tulee keskimääräinen vanhus. Jotta voisin nauttia jäljellä olevista työvuosista ja viettää myös mielekästä vapaa-aikaa, päätin vähän kaivella asioita.

Pääkaupunkiseutu ei välttämättä ole hyvä asuinpaikka rauhaa ja luontoa rakastavalle introvertille, joka ei harrasta kulttuuririentoja. Etätyön ansiosta muutto toiselle paikkakunnalle olisi mahdollista.

Muuttopaikkakunnalla pitäisi olla toimiva netti ja kävelymatkan päässä oleva ruokakauppa. Muita kriteerejä ovat hyvät liikuntapaikat ja muut harrastusmahdollisuudet sekä lähellä oleva luonto. Jotain mukavaa yhteisöllistä tekemistäkin saisi olla ja perhe ja suku käytännöllisen matkan päässä.

Eri vaihtoehtoja googlatessani huomasin palaavani aina uudelleen ja uudelleen pieneen pitäjään Etelä-Savossa. Sisarusteni kanssa keskusteltuani tajusin, että en ole ainoa. Syy, miksi muutkin haluavat palata synnyinseudulleen maalle, juuri tuohon kuntaan, löytyy kunnan myönteisestä suhtautumisesta kaikenikäisiin ihmisiin ja panostuksesta harrastuksiin ja palveluihin.

Sopivasti etätöitä ja harrastuksia

Kutsutaan tuota kuntaa vaikka Ihantolaksi (sallittehan pienen savolaisen värityksen). Ihantola ottaa mielihyvin vastaan jo iäkkäämpiä etätyöntekijöitä. Heille tarjotaan muuton jälkeen ensimmäisenä vuonna vuokra-asunto alennettuun hintaan. Netti on ilmainen ja kunnantalolla voi käydä edullisella lounaalla. Kerran vuodessa maksetaan matka Helsinkiin. Uimahalliin ja kuntosalille pääsee 50 eurolla vuodessa. Siis vuodessa!

Kunta rohkaisee työntekijöitä jatkamaan työssään mahdollisimman pitkään, alinta mahdollista eläkeikää pidemmälle. Kannustimena työtä jatkaville on ilmainen terveydenhuolto ja puolitettu veroprosentti. Puolieläkeläisten harrastamisen ja omatoimisuuden tueksi kunta lainaa erilaisia koneita ja tarvikkeita sekä instrumentteja soittoharrastusta varten.

Yhteisöllisyyttä ja kustomoituja elämyksiä

Vanhempia ihantolalaisia kunnan nuorisojaoston vapaaehtoiset auttavat monin tavoin. Apua saa esimerkiksi nurmikon leikkaamiseen, kaupassa käyntiin ja ruoanlaittoon. Alustan tälle toiminnalle tarjoaa kunta. Asioida voi kasvotusten, nettiä ei tätä varten tarvitse osata käyttää.

Ihantolassa sairaanhoitajat tekevät kotikäyntejä. Apuvälineitä saa terveyskeskuksesta, ja apteekki toimittaa tarvittavat lääkkeet kotiovelle. Samalla reissulla lähetti tuo myös lämpimän ruoan, kertoo päivän juorut ja vie mennessään roskat.

Kun ikääntyneen pariskunnan toisen osapuolen kunto pettää, Ihantolassa omaishoitajuus järjestyy heti. Ja kun jompikumpi vanhuksista ei enää pärjää kotona, molemmat pääsevät hoivakotiin samaan asuntoon. Lemmikkikoirallekin on varattu oma peti. Ulkoilemaan pääsee päivittäin. Ruokalassa saa kumpikin valita ruokalistalta mieleisensä annoksen, samaa ruokaa ei ole pakko ottaa.

Kunta tarjoaa ikääntyville asukkailleen kustomoituja elämyksiä. Ihantolan elokuvateatterissa ei saa rapistella sipsipusseja, mutta kovia karkkeja on tarjolla kunnan toimesta. Musiikki on hiljaisella. Teatterin ovella on avustaja, joka ohjaa ja auttaa katsojat paikoilleen ja vie lemmikit, rollaattorit ja pyörätuolit parkkiin elokuvan ajaksi. Samalla kerätään pois kännykät. Tuolien selkänojat saa säädettyä vaaka-asentoon. Eikä haittaa, jos ei jälkeenpäin muista, mitä elokuvassa tapahtui.

Ihantolan koululaiset käyvät hoivakodeissa esittämässä tanssia, soittoa ja muita taitojaan. Hoivakotilaiset saavat osallistua, ja siihen jopa rohkaistaan. Sen jälkeen jutellaan ja nautitaan croissantit ja lattet (ent. pullakahvit). Nuoret ja vanhukset saavat tutustua toisiinsa ja ihmetellä sukupolvien välisiä eroja ajattelussa ja elintavoissa.

Vuokrata halutaan

Ei ole sama, millaisessa ympäristössä ja kenen kanssa aikaansa viettää, varsinkaan vanhetessa. Haluan, että minuun suhtaudutaan ennakkoluulottomasti ja arvostavasti myös silloin kun olen vanha. Haluan olla osallinen. Perusluonteeni ei muutu, vaikka vanhenen ulkoa päin.

Ihantola on ikääntyvän ihmisen unelmapaikka. Mikä kunnista haluaa ensimmäisenä julistautua Ihantolaksi? Vuokraisin teiltä sen keskustakaksion, jonka alakerrassa on ruokakauppa.

Lisätietoa ja opastusta ikäystävällisen yhteiskunnan rakentamiseen:

Standardeista ratkaisuja väestön ikääntymisen haasteisiin

Väestön vanheneminen haastaa työelämää – standardeista apua työnantajille ja päättäjille

Suvi Pasanen

Suvi Pasanen

Kirjoittaja on Yhteinen Toimialaliitto YTL ry:n standardoinnin asiantuntija.