Siirry sisältöön
3.6.2021 Uutinen

Uudet esistandardit auttavat Euroopan matkailun avaamisessa

Eurooppalainen standardointijärjestö CEN on julkaissut kaksi uutta CWA-asiakirjaa eli esistandardia, joiden tavoitteena on edistää matkailun avaamista Euroopassa. Esistandardit sisältävät matkailualan toimijoille turvallisuusprotokollan sekä Safety Seal -turvaleiman.

CEN on laatinut esistandardit Euroopan komission pyynnöstä, ja ne on julkaistu toukokuun lopussa, ennen matkailun kesäsesongin alkamista. Julkaistut esistandardit ovat:

CWA-sarjan ensimmäinen osa on laadittu yhteistyössä maailmanlaajuisen standardointijärjestön ISOn kanssa, ja se pohjautuu standardiin ISO/PAS 5643:2021 Tourism and related services — Requirements and guidelines to reduce the spread of Covid-19 in the tourism industry. Ensimmäinen osa sisältää matkailualan yrityksille vaatimuksia ja suosituksia, joita noudattamalla matkailua avaamista voidaan edistää turvallisesti.

Sarjan toinen osa esittelee Safety Seal -turvaleiman, joka on tarkoitettu matkailualan toimijoiden käyttöön. Leiman tarkoituksena on helpottaa matkailukohteiden turvallista avaamista ja parantaa EU:n mainetta matkailukohteena. Toinen osa sisältää ehdot ja ohjeet leiman käyttämiseksi.

Koska nopeasti laadittuja esistandardeja ei vahvisteta kansallisiksi standardeiksi, Euroopan eri maissa voi olla voimassa näistä esistandardeista poikkeavia viranomaisvaatimuksia.

Sosiaalisessa mediassa aiheesta keskustellaan aihetunnisteella #eurosafetour.

Kumpikin CWA-asiakirjoista on saatavissa SFS:n verkkokaupasta.