Siirry sisältöön
2.7.2025 Uutinen

Menestyvä pk-yritys on datavetoinen ja tekoälyä hyödyntävä

Dataa ja tekoälyä käyttäville yrityksille avautuu uudenlaisia liiketoimintamahdollisuuksia, joilla on merkittävä vaikutus niiden kilpailukykyyn ja kasvuun. Suomen taloudellisen menestyksen kannalta pienten ja keskisuurten yritysten kasvulla on suuri merkitys. Siksi myös pk-yritysten on kyettävä hyödyntämään dataa ja tekoälyä ja seurattava niiden kehitystä.

Datan ja tekoälyn hyödyntäminen tarjoaa merkittäviä mahdollisuuksia talouskasvua lisäävän tuottavuuden parantamiseen. Näin todetaan muun muassa Risto Murron luotsaaman Kasvuriihi-työryhmän loppuraportissa, joka julkistettiin helmikuun lopulla 2025.

Monet suomalaiset yritykset hyödyntävätkin tekoälyä mutta pääasiassa toimintansa tehostamiseen, säästöihin tai työtapojensa kehittämiseen. Vain harvat kehittävät tekoälyä hyödyntäviä innovaatioita tai liiketoimintamalleja. Samanlaista varovaisuutta on myös datapohjaisessa liiketoiminnassa.

”Datatalous on vain isojen yritysten juttu”

Data on strateginen resurssi, jonka keruu, hallinta ja hyödyntäminen on tärkeää kaiken kokoisten yritysten liiketoiminnalle ja menestykselle. Pienemmätkin yritykset voivat kerätä ja analysoida dataa, mikä auttaa niitä tunnistamaan kasvupotentiaalia, optimoimaan liiketoimintaa ja lisäämään kilpailukykyä.

Datan hyödyntämistä voi laajentaa jakamalla ja vaihtamalla sitä muiden kanssa. Pk-yritykselle voi näin avautua pääsy sellaiseen dataan ja osaamiseen, johon sillä ei yksin olisi resursseja. Ilman dataosaamista, datan hyödyntämistä ja jalostamista on vaikea päästä osaksi minkään toimialan digitalisoituvia toimitusketjuja ja verkostoja.

Menestyvä liiketoiminta tarvitsee dataa – mikä on standardien rooli?

Data ei kulu jakamalla. Sen arvo kasvaa, mitä useampaa käyttöä sillä on. Datan ja sen käyttöoikeuksien jakaminen, vaihtaminen ja yhdistäminen eri järjestelmien välillä edellyttää sen rakenteen, tietomallien ja sääntöjen yhteentoimivuutta, jota saadaan aikaan standardeilla.

Jotta datasta voi syntyä liiketoimintaa, tarvitaan lainsäädäntöä, reilun datatalouden pelisääntöjä ja sopimuksia, yhteensopivaa teknologiaa sekä toimivia datan hallinnan menetelmiä. Standardeja tarvitaan näiden kaikkien tueksi.

Vuonna 2020 julkaistiin EU:n datastrategia, jonka tavoitteena on luoda datan sisämarkkinat, jossa data voi liikkua vapaasti ja tuottaa mahdollisimman tehokkaasti hyötyä yrityksille ja julkisyhteisöille. EU:n datastrategiaan pohjautuu paljon sääntelyä, jonka tarkoitus on edistää datan liikkuvuutta, hyötykäyttöä ja luotettavuutta. Lue EU:n digi- ja datasääntelystä pähkinänkuoressa Traficomin verkkosivuilla.

Puolet pk-yrityksistä ei vielä käytä tekoälyä

Huhtikuussa 2025 EU:n komissio esitteli tekoälyä koskevan toimintasuunnitelmansa, jonka tavoitteena on tehdä Euroopasta tekoälyn johtava maanosa. Suunnitelman tarkoituksena on vahvistaa EU:n tekoälyyn liittyviä innovaatiovalmiuksia. Suunnitelmassa mainitaan muun muassa laajan ja laadukkaan datan saatavuuden parantaminen. Tekoälyn hyödyntämisen edellytyksenä on, että pienenkin yrityksen datan keruu, hallinta ja hyödyntäminen on kunnossa.

Kevään 2025 Pk-yritysbarometri tarkasteli digitalisaatiota ja tekoälyn käyttöä suomalaisissa pk-yrityksissä. Yli 40 prosenttia pk-yrityksistä käyttää tekoälyä säännöllisesti tai satunnaisesti, mutta hieman yli puolet eivät vielä käytä sitä lainkaan.

Tekoälyn käytöstä tulee yrityksille – myös pienille ja keskisuurille – menestyksen näkökulmasta välttämätöntä. Suurimmaksi esteeksi tekoälyn käytölle pk-yrityksissä koetaan tiedon tai osaamisen puute, josta raportoi 48 prosenttia pk-yrityksistä. EU:n tekoälyä koskevassa toimintasuunnitelmassa onkin yhdeksi osa-alueeksi nostettu tekoälyosaamisen vahvistaminen.

Maailmanlaajuisen standardointijärjestön ISOn työryhmissä valmistellaan pk-yrityksille käsikirjaa tekoälyn johtamisjärjestelmästä. Myös suomalaisen tekoälyn standardointiryhmän suunnitelmissa on julkaista opas erityisesti pk-yrityksille koskien tekoälyn hyödyntämistä liiketoiminnassa sekä sen uuden lainsäädännön ja standardien implementointia. Oppaiden valmistuttua niiden linkit julkaistaan verkkosivulla, josta löytyy muitakin pk-yrityksille hyödyllisiä oppaita.

Tule mukaan kehittämään datan ja tekoälyn standardeja

Osallistumalla standardointiin pääset seuraamaan datan ja tekoälyn kehitystä ja vaikuttamaan siihen. Myös pienten ja keskisuurten yritysten kannattaa vaikuttaa.

Jos haluat tietää enemmän dataan tai tekoälyyn liittyvästä standardoinnista, ota yhteyttä ryhmien SFS/SR 313 Uudet IT-alueet, SFS/SR 308 IT:n ja IT-palveluiden johtaminen ja SFS/SR 315 Tekoäly toiminnasta vastaaviin asiantuntijoihin. He kertovat mielellään lisää.