Siirry sisältöön
7.5.2025 Standardointityö

Uusi standardointityö käyntiin: tekoälyn hyödyntäminen projektinhallinnassa

Yhdysvaltojen (ANSI) aloitteesta on käynnistynyt uusi työkohdealoite ISO-standardiksi, joka käsittelee tekoälyn (AI) käyttöä projektien, ohjelmien ja portfolioiden hallinnassa (P3M). Standardin tavoitteena on tarjota organisaatioille ohjeistusta tekoälyn käyttöön liittyvistä käsitteistä, sovelluksista, vaikutuksista sekä hyödyistä ja riskeistä.

Standardi on tarkoitus laatia ISOn projektinhallintaa koskevassa standardointikomiteassa ISO/TC 258, ja sen on määrä tukeutua muihin ISO/TC 258 -komitean laatimiin projektinhallinnan standardeihin. Standardi tuo lisänäkökulmaa ja ohjeistusta tekoälyn soveltamiseen alalla.

Uusi standardi on tarkoitettu kaikille organisaatioille, riippumatta niiden koosta tai toimialasta, ja se kattaa erilaisten projektien elinkaarimallit ja toimitusmenetelmät. Erityisesti standardi tarjoaa P3M-toimijoille, kuten ylimmälle johdolle, projektipäälliköille ja PMO:ille, näkökulmia tekoälyn vaikutuksista turvallisuuteen, yksityisyyteen, läpinäkyvyyteen ja mahdollisiin vinoumiin.

ISO/TC 258 on todennut, että tekoälyllä on merkittävä potentiaalinen vaikutus kaikkiin projektinhallinnan prosesseihin, erityisesti riskienhallintaan. Komiteassa laadittu raportti viittaa tutkimuksiin, joiden mukaan tekoäly voi parantaa ongelmanratkaisua ja päätöksentekoa, lisätä tehokkuutta, parantaa projektien onnistumistodennäköisyyttä sekä vähentää riskitekijöitä monimutkaisissa projekteissa.

Standardin kehitystyössä huomioidaan myös tekoälyyn liittyvät eettiset ja teknologiset reunaehdot, kuten tietoturva sekä läpinäkyvyyden ja datan hallinta.

Uuden standardin tavoitteena on siis tarjota projektinhallinnan ammattilaisille luotettavaa ja ajantasaista ohjeistusta tekoälyn hyödyntämiseen sekä edistää vastuullista ja järjestelmällistä tekoälyn käyttöä alalla.

Standardin laadintaan voit osallistua SFS:n standardointiryhmän SFS/SR 206 Projektinhallinta jäsenenä.

Kysy lisää

Janne Kalli

Johtava standardoinnin asiantuntija
Soita: +358 44 050 0439
Viesti: janne.kalli@sfs.fi