Siirry sisältöön
21.1.2021 Uutinen

Standardi avuksi kuntokeskusten infektiontorjuntaan

Euroopassa valmistellaan standardia, joka ohjeistaa kuntokeskusten infektiontorjuntaa erityistilanteissa, kuten COVID-19-pandemian aikana. Standardia voi hyödyntää myös normaalin kausi-influenssan torjunnassa.

Onko kuntosaleilla ja ryhmäliikuntatunneilla turvallista? Tätä on pohdittu paljon koronapandemian aikana. Osa ihmisistä on keskeyttänyt liikuntaharrastuksensa, ja valtioneuvostossa on valmisteilla tartuntatautilain uudistus, jonka mukaan kuntokeskukset voidaan sulkea kahdeksi viikoksi koronan leviämisvaiheessa. Korona on vaikuttanut kovalla kädellä ja laajalti kuntokeskusten toimintaan. Samaan aikaan kannetaan huolta pandemian vaikutuksista etenkin nuorempien liikuntatottumuksiin ja kuntoon.

Euroopassa työstetään parhaillaan standardia, jolla halutaan varmistaa, etteivät infektiot leviä kuntokeskuksissa, onpa kyse COVID-19-viruksesta tai normaalista kausi-influenssasta. Valmistuttuaan standardi vahvistetaan Suomessa kuten kaikissa muissakin Euroopan maissa.

Standardeilla iso merkitys infektioiden torjunnassa

Standardeilla on merkittävä rooli erilaisten infektioiden leviämisen estämisessä. Esimerkiksi mikä tahansa maski ei suojaa käyttäjäänsä koronaviruksen mahdolliselta tartunnalta. Koronaviruspotilaiden hoidossa tarvittavien suojavarusteiden, -vaatteiden ja lääkinnällisten laitteiden on täytettävä standardien esittämät terveys- ja turvallisuusvaatimukset. Vaatimustenmukaisuudesta kertoo tuotteissa oleva CE-merkintä.

Standardi ohjeistaa myös muun muassa painehaavapatjojen oikeanlaiseen käsittelyyn mikrobien ja infektioiden leviämisen torjumiseksi. Painehaavapatjoja käytetään pitkiä aikoja vuoteessa makaavien, vaikeasti sairaiden tai iäkkäiden ihmisten, paine- eli makuuhaavojen estämiseksi.

Standardi halutaan osaksi tartuntatautilakia

Suomen kunto- ja terveysliikuntakeskusten yhdistys SKY ry on ollut aktiivisesti mukana työstämässä kuntokeskusten uutta standardia ja vaikuttamassa sen sisältöön eurooppalaisen standardointijärjestön CENin työryhmässä CEN/TC 136/WG 2 Fitness centres (kuuluu teknisen komitean CEN/TC 136 Sports, playground and other recreational facilities and equipment alle).

Valmisteilla olevan tartuntatautilain uudistuksen myötä kunnilla olisi valta sulkea pandemian takia yksityisiä tiloja, kuten kuntokeskuksia. SKY:n tavoitteena on sulkemisen sijaan saada työn alla oleva standardi osaksi uudistuvaa lakia.

Standardi ohjeistaa muun muassa kuntosalilaitteiden sijoittelua ja puhdistamista, käsihygieniaa, henkilömäärien rajoituksia ennakkovarausjärjestelmillä ja etäisyyksiä ryhmäliikuntasalien lattiamerkinnöillä. Tiedottaminen on avainasemassa eli kyltit, infotaulut, kuulutukset ja viestintä asiakkaille eri kanavissa, kuten verkossa ja mobiilisovelluksilla. Standardin avulla voitaisiin lisätä kuluttajien turvallisuutta ja luottamusta ja elinkeinonharjoittajilla olisi paremmat selviytymismahdollisuudet myös erityistilanteissa.

Ota standardi avuksi kuntokeskuksen toiminnan parantamisessa

SKY: Korona- ajan hyvät käytännöt kunto- ja terveysliikuntakeskuksissa

Lisätietoja:

Suvi Pasanen
Yhteinen Toimialaliitto
suvi.pasanen@ytl.fi

Riitta Hämäläinen-Bister
Suomen kunto- ja terveysliikuntakeskusten yhdistys SKY ry
riitta@sky-ry.fi