Siirry sisältöön
3.4.2025 Uutinen

Kilpailukykyinen ja kestävä Eurooppa tarvitsee standardeja – EU:n painopisteet julkaistu vuoden 2025 standardointityöohjelmassa

Hyvinvointia ei synny ilman kilpailukykyä. Haastavassa maailmantilanteessa Euroopan on pidettävä huolta sisämarkkinoidensa toimivuudesta ja kilpailukykynsä vahvistamisesta kestävyyttä unohtamatta. Tässä tehtävässä se ei onnistu ilman standardeja.

Globaalit haasteet, kuten geopoliittiset jännitteet ja ilmastonmuutos, aiheuttavat kasvavaa epävarmuutta ja epävakautta maailmaan, jossa elämme. Tästä huolimatta Euroopan on varmistettava, että sen yritykset voivat kasvaa kestävästi ja menestyä globaaleilla markkinoilla kansalaistensa hyvinvointi turvaten.

Eurooppa on jäänyt kilpailukyvyssä jälkeen Yhdysvalloista ja Kiinasta. Euroopan komissio onkin nyt nostanut kilpailukyvyn talousohjelmansa ytimeen. Komission työtä taloudellisen tuottavuuden turvaamiseksi ohjaa EU:n kilpailukykykompassi, joka perustuu entisen Euroopan keskuspankin pääjohtajan ja Italian pääministerin Mario Draghin raporttiin Euroopan kilpailukyvyn tulevaisuudesta.

Ei kilpailukykyä ilman sisämarkkinoita – ei sisämarkkinoita ilman standardointia

Euroopan kilpailukyky on riippuvainen toimivista sisämarkkinoista, joita vahvistaa avoin, läpinäkyvä ja vankka eurooppalainen standardointijärjestelmä.

Lue myös: Vahvat sisämarkkinat tarvitsevat vahvan eurooppalaisen standardointijärjestelmän

Eurooppalaiseen standardointiin kuuluu konsensukseen perustuva päätöksenteko, standardien vapaaehtoisuus sekä selkeä vastuunjako Euroopan komission ja eurooppalaisen standardoinnin välillä: lainsäätäjät määrittelevät olennaiset vaatimukset, kun taas standardointityössä eurooppalaiset sidosryhmät kehittävät täytäntöönpanon tekniset suuntaviivat. Näin turvataan toimialavetoinen innovointi ja kyetään vastaamaan markkinoiden tarpeisiin.

Euroopan komission standardointityöohjelma 2025

Euroopan komissio julkaisi maaliskuussa standardointityöohjelmansa (Annual Union Work Programme 2025 for Standardization, AUWP) vuodelle 2025. Eurooppalaista standardointia koskevan asetuksen 1025/2012 mukaan komissio tekee vuosittain suunnitelman, jossa esitetään standardit, joiden laatimista se aikoo pyytää eurooppalaisilta standardointijärjestöiltä, sekä näitä standardeja koskevat erityistavoitteet ja -politiikat. Standardointityöohjelmassa on listattuna kaikkiaan 78 aihetta. Vuosittain työohjelmasta toteutuu yleensä 5–10 standardointipyyntöä. Edellisen vuoden työohjelmasta on vielä valmistelussa noin 15 standardointipyyntöä, jotka osin tulevat toteutumaan vuoden 2025 aikana.

Nyt julkaistussa standardoinnin työohjelmassa komissio on määrittänyt seuraavat standardointitoimet ensisijaisiksi poliittisiksi tavoitteiksi:

  • Biomateriaalit sekä biopohjaiset ja puusta saatavat tuotteet
  • Sähköajoneuvojen akkujen kriittiset raaka-aineet
  • Pienten modulaaristen reaktorimateriaalien määrittely
  • Eurooppalainen digitaalisen identiteetin lompakko
  • Luotettavaa dataa koskeva EU:n kehys
  • Kvanttiteknologian kehittämistä ja kvanttisalausprotokollien käyttöönottoa edistävät standardit

Näillä toimilla halutaan edistää ja vahvistaa erityisesti Euroopan

  • teollisuuden häiriönsietokykyä
  • vihreää ja digitaalista siirtymää
  • satelliittijärjestelmää ja avaruusinfrastruktuuria
  • tuotteiden ja palvelujen sisämarkkinoita.

Tuotteet ja innovaatiot markkinoille standardien turvin

Standardoinnin EU:n politiikkoja tukevaa roolia on käsitelty useissa komission poliittisissa asiakirjoissa, erityisesti EU:n standardointistrategiassa ja EU:n teollisuusstrategiassa. Standardien käyttö varmistaa, että eurooppalaiset tuotteet ja palvelut ovat kilpailukykyisiä maailmanlaajuisesti ja että ne edustavat uusinta kehitystä turvallisuutensa, käyttövarmuutensa ja vastuullisuutensa puolesta. Eurooppalaiset standardit heijastavat eurooppalaisia arvoja, kuten demokratiaa. Näiden arvojen vahvistamiseksi ja leviämiseksi maailmanlaajuisesti on pidettävä huoli eurooppalaisen standardoinnin vahvasta asemasta globaalilla standardoinnin pelikentällä.

Standardit ovat tärkeitä työkaluja myös tutkimuksen, kehitystoiminnan ja niiden tulosten hyödyntämisessä. Standardeilla voi osoittaa konseptin toimivuuden sekä edistää uusien innovaatioiden käyttöönottoa ja leviämistä ja hyödyntää aivan uusien teollisuuden arvoketjujen muodostumista vihreillä ja digitaalisilla aloilla.

Lue lisää standardeista, TKI-toiminnasta ja kilpailukyvystä.

Yhteistyötä tarvitaan

Eurooppalainen standardointi on sitoutunut tukemaan sisämarkkinoiden häiriönsietokykyistä toimintaa, kilpailukykyä ja digitaalista ja vihreää siirtymää. Standardoinnin avulla EU:n kilpailukykykompassin tavoitteita voidaan johtaa toteuttamiskelpoisiksi, konkreettisiksi toimiksi.

Euroopan kilpailukyvyn, kestävyyden ja turvallisuuden vahvistaminen ei kuitenkaan onnistu ilman tiivistä yhteistyötä ja vuoropuhelua komission, eurooppalaisten standardointijärjestöjen ja eri alojen sidosryhmien välillä. Näin varmistetaan, että tuotetut standardit ovat käytännöllisiä, merkityksellisiä ja vastaavat globaalien markkinoiden tarpeisiin.

Lue lisää eurooppalaisen standardointijärjestö CEN-CENELECin uutisesta: CEN and CENELEC Welcome the EC Annual Union Work Programme 2025 for European Standardization.

Lisätietoja

Elina Huttunen

Standardointijohtaja
Soita: +358 40 356 8003
Viesti: elina.huttunen@sfs.fi

Karina Vikman

Yhteiskuntasuhteiden johtaja
Soita: +358 40 532 1532
Viesti: karina.vikman@sfs.fi