Siirry sisältöön
14.7.2021 Artikkeli

Standardit auttavat varautumaan pandemioihin

Kasvomaskien luokitukset toivat korona-aikana standardit ihmisten tietoisuuteen. Standardien avulla voidaan paitsi parantaa nykykäytäntöjä myös varautua tuleviin pandemioihin.

Tällä vuosituhannella meitä ovat jo ennen koronapandemiaa kiusanneet SARS, MERS sekä lintu- ja sikainfluenssa. Synkimmät ennustajat väittävät olevan vain ajan kysymys, milloin ihmiskuntaa koettelee taas espanjantaudin kaltainen kymmenien miljoonien ihmisten tappaja.

Vaikka espanjantaudin kaltaisen viruksen tulemiseen ei uskoisikaan, koronavirus on viimeistään herättänyt kaikki huomaamaan, että pandemioiden uhkaan on varustauduttava aiempaa paremmin.

Koronaa vastaan

Kun COVID-19-pandemia lähti leviämään pitkin maailmaa, markkinoille tarvittiin nopeasti suuria määriä terveydenhuollon suojavatteita, käsidesiä ja kasvomaskeja. Keväällä 2020 yritykset kyselivätkin paljon, mitä standardeja pitäisi käyttää.

Käsidesin valmistajille pystyttiin neuvomaan oikea standardi suoraan, ja kirurgiset maskit kuten kaikki muutkin terveydenhuollon käyttöön tarkoitetut välineet on standardoitu jo kauan sitten.

”Kangasmaskeille ei ollut standardia, mutta niille saatiin Euroopassa laadittua nopeasti niin sanottu esistandardi, CWA-asiakirja. Tämä vähimmäisvaatimukset ja testausmenetelmät sisältävä asiakirja julkaistiin jo kesäkuussa 2020. Tarvittaessa standardoinnissakin pystytään reagoimaan nopeasti”, Yhteisen Toimialaliiton asiantuntija Suvi Pasanen kiittää.

Jotta tarvittavia tarvikkeita saataisiin markkinoille enemmän ja nopeasti, standardointijärjestöt päättivät keväällä 2020 osallistua osaltaan koronatalkoisiin. Ne antoivat olennaiset standardit käyttöön ilmaiseksi aina vuoden loppuun asti.

Nostetta standardeille

Koronapandemia on tuonut omalla tavallaan standardeja koko kansan tietoisuuteen. Maskien luokitusta on mietitty ja etsitty paketeista merkintää, joka kertoo suojaimen täyttävän standardien SFS-EN 14683 tai SFS-EN 149 vaatimukset.

Standardit ovat nousseet vahvasti esiin uudella tavalla myös aloilla, joita ei ensimmäisenä miellä terveysuhkien eturintamaksi.

Kirurgiset suu-nenäsuojaimet täyttävät standardin SFS-EN 14683 vaatimukset sekä vähintään I-luokan terveydenhuollon laitteille ja tarvikkeille asetetut yleiset vaatimukset. Suu-nenäsuojain on mm. rekisteröitävä lääkinnälliseksi laitteeksi. Kun vaatimukset on täytetty, merkkinä tästä valmistaja liittää suu-nenäsuojaimiin CE-merkinnän.

Esimerkiksi matkustamisen helpottamiseksi ja turismin tukemiseksi toukokuussa 2021 julkaistiin kaksi esistandardia (CWA 5643-1 ja 5643-2). Ensimmäistä noudattamalla turisteille palveluja tarjoavat organisaatiot voivat estää koronaviruksen leviämistä ja suojata työntekijöidensä terveyttä; toinen kertoo, miten organisaatiot voivat kertoa visuaalisesti noudattavansa ensimmäistä standardia.

Myös kuntosaliala on tullut todella aktiivisesti mukaan luomaan standardia kuntosalien infektioidentorjuntaan, ja suomalaiset ovat vahvasti mukana eurooppalaisessa standardointityössä.

”Suomessa kuntokeskukset ovat nimenomaan eniten pinnalla. Kyseessä on iso ja kasvava ala, ja investoinnit laitteisiin ovat merkittäviä. Alalle halutaan standardi hyvistä hygieniakäytännöistä, jotta keskukset voisivat välttyä sulkemisilta tulevaisuudessa”, Pasanen toteaa.

Hyvät käytännöt maailmalle

Standardeilla on tärkeä rooli pandemioiden torjunnassa ja hoidossa. Kun parhaista käytännöistä sovitaan yhdessä, yksittäisten maiden ei tarvitse käyttää resurssejaan ohjeistusten tekemiseen.

”Koska työssä ovat mukana alan parhaat asiantuntijat ympäri maailmaa, ohjeistukset ja käytännöt myös leviävät heidän mukanaan kaikkialle. Kaikki voivat myös luottaa siihen, että standardit on luotu puolueettomasti ja ovat siksi luotettavia ja uskottavia.”

Terveydenhuollon välineiden ja käsidesien standardien lisäksi työstettävänä on joukko koronapandemian innoittamia standardeja pikatestausasemille, rokotusjärjestelyille, turvavälijärjestelyille ja vakavien akuuttien hengitysoireiden määritysmenetelmille.

”Myös antimikrobisten pintojen testausta ollaan standardoimassa. Pesemisen ja puhdistuksen lisäksi tartuntoja voitaisiin vähentää käyttämällä materiaaleja, jotka eivät kerää mikrobeja.”

Näin standardointityössä varaudutaan myös tulevien pandemioiden varalle. Nyt koronapandemian takia tehtävät standardit soveltuvat tuleviinkin uhkatilanteisiin ja antavat valmiudet reagoida nopeasti uusiin viruksiin.

Tutustu standardeihin SFS-EN 14683 ja SFS-EN 149

Lue myös:

Standardit tärkeä työkalu koronaviruksen torjunnassa

Koronaviruspotilaiden hoidossa tarvitaan standardien mukaisia hengityssuojaimia

CWA on eurooppalainen esistandardi