Siirry sisältöön

SFS:n standardointi

SFS:n standardointitiimin ylläpitämien ryhmien kautta voit osallistua eurooppalaisten (CEN) ja maailmanlaajuisten (ISO) standardien laadintaan. Tällä sivulla voit tutustua kootusti vastuualueidemme standardointia koskeviin uutisiin.

SFS:n standardointiryhmät ottavat osaa useiden eri aiheiden kuten johtamisen, tietoturvan ja muun IT-alan, yleisen turvallisuuden, lastentarvikkeiden, lelujen sekä monien muiden kuluttajatuotteiden standardointiin. Katso koko lista SFS:n vastuulla olevista standardointiryhmistä.

Voit osallistua SFS:n vastuualueiden standardointiin liittymällä standardointiryhmään. Lisäksi tarjoamme maksullista seurantapalvelua niille SFS:n vastuulla oleville standardointialueille, joita varten ei ole perustettu kansallista standardointiryhmää. Lue lisää ja liity mukaan ryhmään tai tilaa seurantapalvelu.

Uutisia SFS:n omasta standardointityöstä

27.5.2024

Kaupallisten geenitestien data-analyysille ISO-standardi

Kuluttajille suunnattujen geenitestien ja niiden genomidata-analyysin vaatimuksille on alettu laatia maailmanlaajuista ISO-standardia. Aihe on erityisen mielenkiintoinen, sillä kaupallisten geenitestien markkina kasvaa voimakkaasti ja aihe koskettaa laajasti genomiikan ja terveydenhuollon sektoreita. Aloite standardin laadintaan tuli Kiinan standardointijärjestöltä.
14.5.2024

ISO perustaa uuden työryhmän edistämään ESG-periaatteita – tule mukaan työhön

ISOssa on päätetty Britannian, Kanadan ja Brasilian kansallisten standardointijärjestöjen aloitteesta, että ESG:lle laaditaan maailmanlaajuinen IWA-julkaisu eli international workshop agreement. ESG viittaa englanninkielisiin sanoihin environment, social ja governance eli suomeksi ”ympäristö, sosiaalinen vastuu ja hallinto”. Yhdessä nämä muodostavat ESG:n eli ympäristö-, sosiaalinen- ja hallinnollinen vastuullisuus -konseptin.
12.4.2024

Ajankohtaista työterveys- ja työturvallisuusjohtamisen standardoinnissa

Työterveys- ja työturvallisuustoiminnan johtamista koskevan standardoinnin tavoitteena on tarjota työkaluja työpaikkojen riskien hallintaan, terveellisempien ja turvallisempien työolosuhteiden luomiseen sekä työntekijöiden terveyden ja turvallisuuden parantamiseen. Kansainvälinen työ lähti liikkeelle kymmenisen vuotta sitten, ja nyt standardeja on käytettävissä puoli tusinaa. Standardin ISO 45001 päivitys on alkamassa tänä vuonna.
27.3.2024

Paloturvallisuuslaitelakia uudistetaan

Pitkään uudistettavana ollut laki eräistä paloturvallisuuslaitteista astuu voimaan 1.1.2025. Uusi laki korvaa nykyisen pelastustoimen laitteista annetun lain (10/2007). Uudistuksen tavoitteena on ollut saada aikaan ajantasainen ja selkeämpi sääntelykokonaisuus, josta jokainen taho löytäisi omat velvoitteensa helpommin.
11.3.2024

Uusi ryhmä koordinoimaan IT-standardoinnin kokonaisuutta 

ISO/IEC/JTC1 Information technology on kasvanut vuosien mittaan jo yli 20 alakomiteaa sisältäväksi komiteaksi. Kansainväliset standardointijärjestöt ISO ja IEC perustivat sen vuonna 1987 keskittymään IT-standardointiin. Nyt SFS on päättänyt perustaa uuden standardointiryhmän, jonka vastuulle ohjataan komiteaa JTC1 koskevat asiat. Uusi ryhmä vastaa tehokkaan koordinaation ja vaikuttamistyön tarpeeseen IT-standardoinnin kokonaisuuden alueella.
19.2.2024

Standardi selkeän kielen periaatteista ja ohjeista nyt suomeksi

Vuonna 2023 julkaistiin ensimmäinen maailmanlaajuinen kriteeristö selkeän kielen periaatteista ja ohjeista. Nyt se on saatavilla suomeksi. Standardiin on koottu käytännön ohjeita tekstien muotoiluun. Ohjeet ovat kielestä riippumattomia, joten ne toimivat useimmilla kielillä. Ohjeista on hyötyä kaikille kirjoittajille.